Polícia v Čechách rozbila zločineckú skupinu obchodujúcu s nezdanenými cigaretami

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 07:05 • 2 min
Polícia v Čechách rozbila zločineckú skupinu obchodujúcu s nezdanenými cigaretami

PRAHA/OSTRAVA - Českí colníci a kriminalisti odhalili a rozbili medzinárodnú organizovanú zločineckú skupinu, ktorá nezákonne dovážala, vyrábala a obchodovala s nezdanenými cigaretami a tabakom v členských krajinách Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Na severe Moravy zadržali pri februárovej akcii s krycím názvom Dieta 13 ľudí. Medzi obvinenými nie sú iba občania ČR, ale aj Poľska a Maďarska. Možný únik na spotrebnej dani by činil viac ako 15 miliónov Kč.

Informácie priniesol dnes internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na Aleša Hrubého z generálneho colného riaditeľstva.

 

Podľa jeho slov došlo k lokalizácii skupiny vlani v júli na základe informácií od legitímnych tabakových spoločností, ktoré pôsobia v ČR, Poľsku a Nemecku. Práve zástupcovia týchto firiem upozornili české orgány, že v Moravskosliezskom kraji, ale aj v Poľsku a Nemecku sa nachádza veľké množstvo falšovaných cigariet, predovšetkým značky Marlboro.

 

Vyšetrovanie ukázalo, že skupina zabezpečovala nezákonný import nelegálnych tabakových výrobkov z krajín bývalého Sovietskeho zväzu do členských krajín Európskej únie. Išlo buď o cigarety odcudzené v tamojších tabakových továrňach alebo nakúpené na legálnom trhu s cieľom nelegálne ich distribuovať na území únie. Skupina zabezpečovala aj distribúciu týchto produktov na území ČR, rezaný tabak nelegálne spracovala a zabezpečovala jeho balenie s označením Golden Virginia, kým cigarety balila do škatuliek s označením Marlboro.

 

Tak uskladňovanie, ako aj spracovanie prebiehalo v dvoch skladových priestoroch v Ostrave, prezradil Hrubý s tým, že v nich našli tri tony narezaného tabaku, ako aj necelé štyri tony tabakových listov, 55 kg tabakovej drviny a 250.000 ks hotových cigariet. Nechýbalo ani zariadenie na spracovanie tabaku, či šijací stroj na šitie vriec, v ktorých bol tabak prepravovaný.

 

Polícia na základe dôkazov začala trestné stíhanie 13 osôb vo veku 40-54 rokov, medzi ktorými sú šiesti cudzinci, ako aj dve ženy. Vo väzbe sú štyria občania ČR a traja cudzinci. Dvaja z obvinených sa k trestnej činnosti priznali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona