Polícia v Barcelona zabránila vzniku tábora prívržencov nezávislosti Katalánska

NETKY.SK • 1 Október 2014, 11:24 • 2 min
Polícia v Barcelona zabránila vzniku tábora prívržencov nezávislosti Katalánska

BARCELONA - Španielska polícia dnes v Barcelone rozohnala skupinu prívržencov nezávislosti Katalánska, ktorí mali v pláne postaviť pred sídlom regionálnej vlády stanové mestečko, informovala agentúra EFE.

slovakia

left justify in out

Cieľom ich akcie bol protest proti rozhodnutiu španielskeho ústavného súdu, ktorý v pondelok zablokoval plánované referendum o nezávislosti Katalánska. Demonštranti chceli protestovať aj proti súhlasu regionálnej vlády s týmto verdiktom.

 

Ako dnes informovala španielska agentúra EFE, na barcelonskom Námestí sv. Jakuba došlo medzi policajtmi a asi sto demonštrantmi k menším stretom, pri ktorých však nebol nikto zranený. Katalánska regionálna vláda v utorok prisľúbila, že bude rešpektovať rozhodnutie španielskeho ústavného súdu, ktorý v pondelok zablokoval plánované referendum o nezávislosti od Madridu.

 

V súlade s rozhodnutím súdu autonómna vláda v Barcelone "dočasne pozastavila" svoju kampaň pred referendom naplánovaným pôvodne na 9. novembra. Prisľúbila však, že sa bude snažiť presadiť hlasovanie právnou cestou a proti rozhodnutiu súdu sa odvolá.

 

Niektorí lídri hnutia za nezávislosť Katalánska podľa miestnej tlače avizovali, že hlasovanie o nezávislosti regiónu uskutočnia bez ohľadu na stanovisko vlády v Madride i Barcelone. Po oznámení rozhodnutia katalánskej vlády vyšli v utorok do ulíc Barcelony a ďalších miest regiónu tisíce Kataláncov, aby protestovali proti zablokovaniu referenda.

 

Podpredsedníčka španielskej vlády Soraya Sáenz de Santamaría dnes v Madride prívržencom nezávislosti Katalánska pripomenula, že "každý má povinnosť dodržiavať zákony a rešpektovať súdne rozhodnutie". 

 

Centrálna vláda pritom požiadala španielsky ústavný súd, aby plebiscit vyhlásil za protiprávny. Ústavní sudcovia zatiaľ v záležitosti nevyniesli verdikt, čo môže potrvať aj niekoľko rokov. Súhlasili však, že sa podnetom španielskej vlády budú zaoberať, čím automaticky pozastavili konanie referenda i kampaň, ktorá mu mala predchádzať.

 

Katalánsky parlament 19. septembra veľkou väčšinou hlasov udelil šéfovi katalánskej autonómnej vlády Arturovi Masovi právomoc vyhlásiť referendum o nezávislosti Katalánska.

 

Na Katalánsko pripadá asi 20 percent HDP Španielska. Región má vlastnú kultúru i jazyk a snahy o odštiepenie sa od Madridu sú veľmi silné. Prieskumy verejnej mienky ukázali, že drvivá väčšina Kataláncov je za usporiadanie referenda, ako aj za nezávislosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona