Polícia upozorňuje: Za výzvy neplniť nariadenia hrozí aj takýto trest

NETKY.SK • 26 November 2020, 10:50 • 2 min
Polícia upozorňuje: Za výzvy neplniť nariadenia hrozí aj takýto trest

Policajti na sociálnej sieti upozorňujú, že vyzývanie na porušovanie či nerešpektovanie nariadení nie je stavom hodným tolerovania.

slovakia

left justify in out

Pripomínajú, že okrem šírenia hoaxov ide o ďalšie nebezpečné konanie. Zdôrazňujú, že opatrenia v súvislosti s koronavírusom sú tu našu vlastnú ochranu „a práve prijaté opatrenia zachraňujú životy“.

Strážcovia zákona a poriadku preto upozorňujú, že zákon hovorí jasnou rečou:

 

„Podľa § 337 Trestného zákona, kto verejne podnecuje na trestný čin alebo verejne vyzýva na hromadné neplnenie dôležitej povinnosti uloženej zákonom alebo na jeho základe, alebo na závažné porušovanie verejného poriadku, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky,“ vysvetlili.

 

 

Jednou z oblastí, pri ktorých najčastejšie dochádza k výzvam na nerešpektovanie, je nosenie rúšok. „Je pravdou, že predmetná povinnosť nevyplýva zo zákona, avšak je ukladaná na jeho základe (to zjednodušene znamená, že zákon v niektorom z jeho ustanovení umožní určenému orgánu vydávať právne akty, ktorými daný orgán uloží napríklad takúto povinnosť),“ vysvetlili.

 

Preto ďalej zdôrazňujú, že takýmto zákonom, ktorý oprávňuje vyžadovať nosenie rúška, je „zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov ako aj zákon č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov“.

 

Policajti dodali, že aj status na Facebooku, ktorý je proti opatreniam zabraňujúcim šírenie COVID-19, je možné za určitých podmienok sankcionovať. „Podnecovanie musí byť verejné, pričom podnecovanie prostredníctvom statusu na sociálnej sieti, opierajúc sa o znenie § 122 ods. 2 Trestného zákona, je za splnenia určitých podmienok možné považovať za verejný spôsob páchania trestného činu,“ uzavreli strážcovia zákona v rubrike Trestná lavica.

 

Rúška si môžete kúpiť aj na stránke shop.netky.sk. Prečítajte si aj o tom, čo odkázal z karantény minister vnútra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies