Polícia upozorňuje na zníženú viditeľnosť počas jesenných dní

NETKY.SK • 2 November 2016, 17:49 • 2 min
Polícia upozorňuje na zníženú viditeľnosť počas jesenných dní

BRATISLAVA – Menej jasného denného svetla, dlhšie trvajúca tma a znížená viditeľnosť zmenšujú vzdialenosti rozhľadu a dohľadu vodiča. Polícia preto vyzýva účastníkov cestnej premávky na opatrnosť.

slovakia

left justify in out

Vodič spozoruje prekážku na vzdialenosť účinného dosvitu svetlometov svojho vozidla. Pri použití tlmených svetiel a pri rýchlosti jazdy vozidla približne 40 až 80 kilometrov za hodinu je to vzdialenosť 25 až 60 metrov, v závislosti od farby prekážky a svetlosti pozadia za ňou.

 

"Je potrebné si uvedomiť, že lúče reflektorov vozidla sú orientované na povrch vozovky. Prvotný osvit prekážky na vozovke je teda na úrovni vozovky. A až následne dochádza k osvetleniu vyšších častí tejto prekážky, čo môže mať za následok oneskorenú reakciu vodiča," upozorňuje polícia.

 

Účastníkov cestnej premávky preto vyzýva, aby dbali na zvýšenú opatrnosť, predvídavosť, ohľaduplnosť a správali sa disciplinovane, tak aby neohrozili seba a ani ostatných. "Apelujeme na vodičov, aby v dôsledku zníženej viditeľnosti použili stretávacie svetlá, denné svietenie je nedostatočné," podotýka polícia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies