FOTO Polícia ukončila po rokoch vyšetrovanie prípadu 'fantómových' dopravcov

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 13:01 • 2 min
FOTO Polícia ukončila po rokoch vyšetrovanie prípadu 'fantómových' dopravcov

KOŠICE/MICHALOVCE - Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach ukončil v týchto dňoch rozsiahle vyšetrovanie prípadu 'fantómových' dopravcov návrhom na podanie obžaloby. TASR informovala hovorkyňa KR PZ Jana Mésarová.

slovakia

left justify in out

Košickí policajti ešte v roku 2007 rozložili organizovanú skupinu, ktorá sa zaoberala prepravou fiktívnymi dopravnými spoločnosťami. Prostredníctvom falošných dokladov znejúcich na viaceré prepravné firmy mala od júla 2006 do apríla 2007 prevziať od zahraničných spoločností, a to konkrétne v deviatich prípadoch, rôzne druhy tovarov, ktoré následne nedodala odberateľom. Škodu vyčíslili v tejto súvislosti na viac ako 688.000 eur. 'Fantómoví' dopravcovia mali elektroniku, bielu techniku, gumárenské výrobky, hračky, oblečenie, obuv či klimatizačné jednotky získané podvodom následne odpredať a zarobené financie použiť pre vlastnú potrebu. 
     

Polícia začala rozsiahle vyšetrovanie tejto ekonomickej trestnej činnosti ešte v roku 2006. V apríli 2007 počas akcie v okrese Vranov nad Topľou a Michalovciach zadržala šesť osôb. "Šesťdesiatosem policajtov vykonalo osem domových prehliadok a šesť prehliadok nebytových priestorov a množstvo výsluchov podozrivých aj svedkov.  Pri domových prehliadkach zaistili dva kamióny a tovar v hodnote viac ako 113.000 eur," ozrejmila Mésarová.
     

Polícia ukončila vyšetrovanie uvedeného prípadu v týchto dňoch návrhom na podanie obžaloby na deviatich členov organizovanej skupiny vo veku 27 až 63 rokov, ôsmi sú z Michalovského okresu a jeden zo Senice. 
     

"Osem z nich je stíhaných za pokračujúci obzvlášť závažný zločin podvodu, trestná sadzba je desať až 15 rokov. Traja z nich - organizátor a ďalší dvaja, ktorí predkladali falošné doklady ako pravé, sú stíhaní za zločin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. Organizátorovi hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov, ďalším dvom tri až osem rokov," priblížila Mésarová. 
     

Rozsiahle a časovo náročné dokumentovanie tejto trestnej činnosti spôsobilo aj to, že poškodení, ako i oznamovatelia, sú zahraničné firmy. "V priebehu vyšetrovania bolo potrebné zaslať niekoľko desiatok právnych pomocí do 13 krajín (Cyprus, Holandsko, Dubaj, Taliansko, Švajčiarsko, Francúzsko, Nemecko, Česká republika, Poľsko, Rusko, Litva, Lotyšsko a Ukrajina)," uzavrela krajská policajná hovorkyňa. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies