Polícia stále pátra po odsúdenom expolicajtovi Kosíkovi

NETKY.SK • 3 August 2016, 16:00 • 2 min
Polícia stále pátra po odsúdenom expolicajtovi Kosíkovi

BRATISLAVA – Po bývalom príslušníkovi polície a slovenskej tajnej služby a právoplatne odsúdenom Ľubošovi Kosíkovi naďalej pátra slovenská polícia.

slovakia

left justify in out

"Osoba je v súčasnosti v národnom systéme pátrania z dôvodu príkazu jej dodania do výkonu trestu odňatia slobody a v schengenskom informačnom systéme z dôvodu pátrania po jej pobyte pre účely orgánov činných v trestnom konaní. Európsky a medzinárodný zatykač ku dnešnému dňu zo súdu oficiálne doručený nebol," uviedol dnes pre TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

 

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vydal v pondelok 1. augusta na bývalého príslušníka polície a slovenskej tajnej služby a právoplatne odsúdeného Ľuboša Kosíka európsky i medzinárodný zatýkací rozkaz. TASR o tom v utorok (2.8.) informovala Kancelária predsedu ŠTS v Pezinku.

 

Polícia doteraz po Kosíkovi neúspešne pátrala len na Slovensku. Exsiskára koncom júna Najvyšší súd (NS) SR v kauze falšovania zmeniek odsúdil právoplatne na 14-ročné väzenie. Kosík sa vtedy na verejné zasadnutie NS SR nedostavil.

 

Kosík mohol odísť zo Slovenska legálne a s vlastným pasom, informoval minulý týždeň okrem iného denník Sme. Uviedol, že "bezpečnostné zložky štátu neurobili nič, aby zabránili úteku odsúdeného expolicajta Kosíka, ktorý figuroval aj v nepotrestanej kauze zavlečenia syna bývalého prezidenta Michala Kováča z roku 1995".

 

Pre falšovanie zmeniek v celkovej hodnote 2,4 milióna si Kosík odsedí za mrežami 14 rokov. NS SR v júni zamietol jeho odvolanie. Vlaňajší rozsudok ŠTS sa tak stal právoplatným a vykonateľným.

 

Keďže sa Kosík nezúčastnil na verejnom zasadnutí, nemohol byť okamžite zadržaný príslušníkmi Zboru väzenskej a justičnej stráže. NS SR v takomto prípade vydáva okrem príkazu na zadržanie aj nariadenie výkonu trestu a príkaz na dodanie do výkonu trestu.

 

Expolicajt bol uznaný za vinného z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti a prečinom krivého obvinenia. Bývalý elitný policajt, ktorý v minulosti figuroval v kauze zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do cudziny, si odpyká 14-ročný súhrnný trest v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Okrem toho mu bol uložený i finančný trest vo výške 100.000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies