Polícia SR je limitovaná, nie vždy môže zasahovať v zmysle zákona

NETKY.SK • 5 Február 2020, 15:53 • 2 min
Polícia SR je limitovaná, nie vždy môže zasahovať v zmysle zákona

Aj vy ste si už určite častokrát všimli, že policajné zložky tohto štátu zasahujú na miestach, kde to nie je za potreby a naopak, kde sa ich prítomnosť až výsostne žiada, tam absentujú. Zákon o Policajnom zbore (PZ) však hovorí jasne. Prečo je teda tomu tak?

slovakia

left justify in out

Zákon o Policajnom zbore

Ernest Nagy, ktorý pôsobí ako bezpečnostný expert strany Vlasť sa na túto problematiku vyjadruje nasledovne. "Keď chceme byť konkrétni, musíme si v prvom rade tento zákon objasniť." V Zbierke zákonov ho nájdeme pod číslom 171/1993, kde sú v §2, ods.1 vymenované úlohy PZ. Píše sa v ňom, že PZ spolupôsobí pri ochrane základných práv a slobôd, najmä pri ochrane života, zdravia, osobnej slobody a bezpečnosti osôb a pri ochrane majetku. "Z viacerých dôvodov však Polícia SR pri zásahoch nekoná v súlade s právom. Naskytujú sa tu viaceré dôvody, prečo je tomu tak," hovorí Nagy.

 

img

 

Chýba podpora od vedenia

Svoje dôvody priblížil v štyroch konkrétnych bodoch. "Jeden z hlavných dôvodov je ten, že policajti nemajú žiadnu oporu vo svojich nadriadených!" Bezpečnostný expert sa ďalej vyjadril, že velitelia sa v dnešnej dobe snažia hlavne v kľude sa dožiť dôchodku. Podriadeného sa preto nezastanú, aj keď koná v súlade s právnymi normami.

 

img

 

Nerovnováha funkcií

Druhým dôvodom je podľa Nagya negarantovanie právnej ochrany policajtov, ktorí pri výkone svojich právomocí musia zasahovať do základných práv a slobôd. Ak sa policajt dostane do situácie, že potrebuje pomoc obhajcu, bude mu pridelený len vtedy, pokiaľ pracuje v odboroch. "Má snáď policajný odborár inú náplň práce?," rozhorčuje sa Ernest Nagy.

 

img

 

Médiá

Veľký podiel na dehonestovaní výkonu polície majú aj bežní ľudia či médiá. Je to o tom, ako sa situácia vykreslí a následne sa v takom kontexte predostre pred širokú masu ľudí. Všetko je to o prioritách, ktoré ale sú častokrát mylné. Bezpečnostný expert Vlasti udáva aj konkrétny príklad. "Pri zákonnom použití služobnej zbrane na unikajúce vozidlo, ktoré nereaguje na výzvy a bezohľadnou jazdou ohrozuje ostatných ľudí sa rieši, že bol zasiahnutý aj spolujazdec. Ale prečo taký spolujazdec vôbec sedel v aute, ktoré uniká pred políciou sa už nerieši."

 

img

 

Menovky, alebo čísla? 

Posledným dôvodom sú podľa Ernesta Nagya menovky na služobnej rovnošate. "Treba ich okamžite zrušiť! Číslo osobnej známky na rovnošate je dostatočný identifikátor policajta." Opäť tu poukazuje na nejednotnosť pri jednotlivých zásahoch. Poukazuje na fakt, že pri zákrokoch proti demonštrantom sú policajti označovaní číslom, avšak pokiaľ ide o zásah proti väčšej zločineckej skupine, opäť sa používajú menovky. "Vagabundi sa na základe mena dokážu na sociálnych sieťach dopátrať nielen k policajtom ktorí vykonávali zákrok, ale aj k im rodinným príslušníkom a známym," vyjadruje svoje obavy Nagy.

 

img

 

Na záver sa bezpečnostný expert politickej strany Vlasť vyjadril svoje presvedčenie nad tým, že policajti vedia podľa tohto zákona pracovať, len ich pri svojom výkone netreba obmedzovať. "Ideálny stav bude ak ľudia budú vidieť v policajtovi niekoho, kto im ide pomôcť a nie niekoho, kto ich ide len sankcionovať."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies