Polícia sprísni aj kontroly zamerané na chodcov

NETKY.SK • 13 Február 2014, 13:52 • 2 min
Polícia sprísni aj kontroly zamerané na chodcov

BRATISLAVA - Polícia sprísni kontroly zamerané nielen na vodičov, ale aj chodcov. Dozerať tak budú aj na spôsob, ako prechádzajú cez cestu.

slovakia

left justify in out

"Je dôležité, aby si chodci uvedomili, že aj oni sú účastníkmi cestnej premávky a musia sa riadiť pravidlami tak ako vodiči," upozornila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Policajti budú riešiť priestupky nekompromisne v súlade so zákonom, chodcom bude za porušenie predpisov uložená pokuta vo výške 50 eur a v správnom konaní až 100 eur.

Za prvý mesiac v tomto roku zavinili chodci 49 nehôd, z nich deväť na priechode a až 18 z nich bolo pod vplyvom alkoholu. Osem chodcov prišlo o život. V januári policajti zaevidovali celkom 126 nehôd s účasťou chodcov. Na priechodoch sa stalo 39, v ich blízkosti jedna a v 86 prípadoch sa nehody stali napríklad pri prebiehaní cez cestu mimo priechodu či prebiehaní cez viac jazdných pruhov. 

Chodci by nemali zabúdať, že od 1. januára sú povinní nosiť reflexné prvky aj v obci, ak sa pohybujú po miestach, kde nie sú vybudované chodníky. "Zavedením tohto pravidla polícii nejde o represiu, ale skôr o prevenciu, výchovu chodcov a snahu ochrániť čo najviac životov," uviedla Baloghová. Zlé viditeľné podmienky totiž znižujú reakcie vodičov a preto je dôležité, aby bol chodec na ceste viditeľný. Chodci, ktorí prechádzajú cez priechod, musia brať ohľad na vodičov najmä tým, že neprechádzajú cez cestu jednotlivo, ale v skupinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona