Polícia si na alkohol za volantom posvieti celé leto: Zamerajú sa na návštevníkov festivalov

NETKY.SK • 8 Júl 2019, 16:28 • 2 min
Polícia si na alkohol za volantom posvieti celé leto: Zamerajú sa na návštevníkov festivalov

BRATISLAVA - Preventívne policajné akcie zamerané na alkohol u vodičov plánuje polícia vykonávať počas celého leta. Ako ďalej informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová, cieľovou skupinou budú predovšetkým návštevníci víkendových letných hudobných festivalov.

slovakia

left justify in out

Počas leta sa podľa policajných štatistík stane o 18 percent viac dopravných nehôd spôsobených vodičmi pod vplyvom alkoholu ako počas ostatných mesiacov v roku.

 

„Víkendy sú rizikové počas celého roka, počas leta nám však rastie nielen podiel dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu, ale aj podiel vážnych, smrteľných nehôd, ktoré spôsobia opití vodiči,“ uviedol riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Ľuboš Rumanovský. Doplnil, že najviac sa pod tieto nehody podpisujú mladí vodiči. "Obmedzené skúsenosti, ale aj zbytočná frajerina, vedú k preceňovaniu šoférskych schopností a podceňovaniu následkov zostatkového alkoholu," povedal Rumanovský.

Mladí šoféri vo veku 18 až 24 rokov zapríčinia podľa policajných štatistík v priemere 21 percent dopravných nehôd zavinených vodičmi. Takisto spôsobia v priemere 21 percent dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu a sú zodpovední za 29 percent ľahkých, ťažkých a smrteľných zranení zavinených vodičmi pod vplyvom alkoholu.

 

Počas víkendových dní spôsobia títo vodiči 68 percent dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu, viac ako polovica z nich (58 percent) sa pritom stane v čase od 20:00 do 04:00.

 

Polícia v tejto súvislosti zdôrazňuje význam prevencie. "Minulé leto ukázalo, že zvýšená prítomnosť policajných hliadok má význam. V okolí sledovaných festivalových regiónov sa počet dopravných nehôd znížil až o dve tretiny (64 percent) a vodiči motorových vozidiel zavinili pod vplyvom alkoholu iba jednu dopravnú nehodu," povedala v tejto súvislosti prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jana Shepperd.

 

Združenie s políciou spolupracuje na preventívnych kampaniach zameraných na problematiku alkoholu za volantom. "Na festivale Uprising bude súčasťou preventívnych aktivít aj stan, v ktorom budú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva informovať návštevníkov o vplyve alkoholu na ľudský organizmus. Umožnia návštevníkom festivalu vyskúšať si „opilecké“ okuliare, ktoré simulujú dve promile alkoholu. Tým, ktorí si nebudú istí, či už môžu sadnúť za volant, zmerajú certifikovaným meračom alkoholu koncentráciu alkoholu v dychu," dodala Shepperd.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona