Polícia sa zaoberá nízkymi preletmi vrtuľníkov nad Tatranským národným parkom

NETKY.SK • 13 December 2022, 15:00 • 2 min
Polícia sa zaoberá nízkymi preletmi vrtuľníkov nad Tatranským národným parkom

VYSOKÉ TATRY - Preletmi vyhliadkových vrtuľníkov nad územím Tatranského národného parku (TANAP-u), na ktoré opäť upozornili ochranári, sa zaoberá polícia. TASR to potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová s tým, že zatiaľ vo veci nikoho neobvinili.

slovakia

left justify in out

"Vyšetrovateľ enviropolície z odboru Prešov v tejto súvislosti vedie trestné stíhanie vo veci prečinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov," uviedla Bárdyová. Krajský policajný hovorca z Prešova Daniel Džobanik dodal, že zamestnanec Správy TANAP-u podal trestné oznámenie vo veci neoprávneného preletu neznámeho vrtuľníka v piatok (9. 12.) na Obvodnom oddelení PZ Ždiar. Nad chráneným územím mal prelietať po 8. hodine. Nízky prelet poľských vyhliadkových vrtuľníkov na Tatrami pritom Správa TANAP-u zaznamenala už viackrát a nejde tak o prvé trestné oznámenie. "Vieme, o koho ide, máme dôkazy, no prevádzkovateľ sa naďalej finančne 'nabaľuje' a Belianske Tatry trpia," uviedla Správa TANAP-u a upozornila, že priestor nad územím najväčšieho slovenského národného parku je definovaný ako priestor s faunou citlivou na hluk z letovej prevádzky. Pre tieto vzácne územia je preto stanovená dvojnásobná minimálna výška letu. Pilot pri stanovovaní svojej letovej výšky okrem toho neberie ohľad len na terén priamo pod sebou, ale aj vo svojom širšom okolí. Účelom pravidla je ochrana prírody. Správa TANAP-u poukazuje na problém už päť rokov, doposiaľ však za porušovanie pravidiel nebol podľa ochranárov nikto sankcionovaný. "Vzhľadom na vykonávané procesné úkony by poskytnutie akýchkoľvek bližších informácií mohlo zmariť alebo sťažiť objasnenie a vyšetrenie veci, preto v tejto chvíli nebudeme poskytovať žiadne ďalšie informácie," dodala Bárdyová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona