Kauza v Čechách sa objasňuje: Polícia sa domnieva, že zhabané zlato a peniaze patria Romanovi Janouškovi

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 13:31 • 2 min
Kauza v Čechách sa objasňuje: Polícia sa domnieva, že zhabané zlato a peniaze patria Romanovi Janouškovi

PRAHA - Jedna z najtemnejších epizód kauzy okolo bývalej šéfky kabinetu teraz už odstupujúceho českého premiéra Jany Nagyovej sa pomaly objasňuje. Dôvod, prečo polícia zhabala obsah bezpečnostných schránok v banke na Václavskom námestí a niektorých súkromných trezorov je jednoduchý - vyšetrovatelia sa totiž domnievajú, že patrí vplyvnému pražskému podnikateľovi Romanovi Janouškovi. Informoval dnes o tom spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Polícia údajne v schránkach našla 120 až 150 miliónov korún a desiatky kilogramov zlata. "Na základe operatívneho pátrania sme získali informácie, že by si pán Janoušek mohol na týchto miestach ukrývať peniaze a cennosti z trestnej činnosti," povedal Mladej Fronte DNES nemenovaný policajný zdroj oboznámený s vyšetrovaním.

Má to však háčik - bezpečnostné schránky ani trezory neboli napísané na Janouška, píše server. Oficiálne ich vlastní niekto úplne iný a Janouškov advokát Vít Široký sa od nich dištancuje. Pripúšťa len to, že kriminalisti našli pri razii necelý milión korún.

Pol milióna odniesli z Janouškovej kancelárie a menšiu čiastku našli u neho doma. Otázkou teda zostáva, aké presvedčivé dôkazy má česká polícia na to, že zhabané desiatky miliónov korún a zlato patrili Janouškovi.

Jasnejšie už je aj v tom, prečo polícia v pondelok podvečer prehľadala dom Tomáša Jindru, blízkeho spolupracovníka dvoch občianskodemokratických ministrov, v obci Hrusice pri Prahe. Vyšetrovatelia sa o Jindru zaujímali kvôli jeho spolupráci s hlavnou postavou celej kauzy, vplyvným podnikateľom Ivom Rittigom. Podľa informácií MF DNES vychádzajúcich z obchodných kruhov práve Jindra zariaďoval Rittigovi množstvo politicko-obchodných rokovaní po tom, čo sa lobista stiahol do svojho oficiálneho bydliska v Monaku.

V pondelok získali kriminalisti informácie, že podozriví likvidujú dokumenty. Údajne ich mali spaľovať vo vile Jindru v Hrusiciach. Naznačovala to okrem iného aj Jidrova SMS správa, ktorú údajne zachytila polícia. Znela zhruba takto: "Hodím kľúč do krbu", citoval server.

Vo vile sa preto pohybovalo najmenej päť policajtov, podľa dostupných informácií však žiadne dôkazy o skartácii dokumentov nenašli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies