Polícia rozohnala v Nairobi demonštráciu proti korupcii

NETKY.SK • 3 November 2016, 13:45 • 2 min
Polícia rozohnala v Nairobi demonštráciu proti korupcii

NAIROBI - Slzotvorným plynom dnes polícia v kenskej metropole Nairobi rozohnala asi 200 účastníkov demonštrácie proti korupcii, ktorí od prezidenta Uhurua Kenyattu žiadali, aby proti úplatkárstvu buď účinne zasiahol, alebo sa vzdal svojej funkcie.

slovakia

left justify in out

Razantný zákrok polície v uliciach Nairobi jej veliteľ Paul Wanjama zdôvodnil tým, že policajti sa takto snažili predísť možným potýčkam demonštrantov so skupinkami priaznivcov hlavy štátu. Policajný veliteľ však nedokázal vysvetliť, prečo polícia použila slzotvorný plyn len proti skupine kritikov prezidenta.

 

Dôvodom pre zvolanie protikorupčných protestov boli podozrenia, že z ministerstva zdravotníctva zmizlo okolo 50 miliónov dolárov. Ministerstvo tieto obvinenia poprelo.

Agentúra AP konštatovala, že podobné škandály sú nástrojom tlaku verejnosti na prezidenta Kenyattu, ktorý sa na budúci rok chce uchádzať o znovuzvolenie do funkcie, okrem iného aj na základe sľubov, že v Keni vykorení korupciu.

 

Keňa patrí k najviac skorumpovaným krajinám sveta. V rebríčku organizácie Transparency International sa vlani medzi 168 štátmi umiestnila na 139. mieste.

Philip Kinisu, bývalý šéf kenskej komisie na boj s korupciou, sa nedávno vyjadril, že Keňa prichádza korupciou o 30 percent rozpočtových prostriedkov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies