Polícia rozohnala protest proti odsúdeniu Navaľného

NETKY.SK • 30 December 2014, 20:51 • 2 min
Polícia rozohnala protest proti odsúdeniu Navaľného

MOSKVA - Ruská polícia rozohnala dnes večer demonštrantov, ktorí sa zišli neďaleko Kremľa, aby protestovali proti odsúdeniu opozičného lídra Alexeja Navaľného, informovala agentúra Associated Press (AP).

slovakia

left justify in out

Tisíce stúpencov opozície sa zhromaždili na nepovolenej demonštrácii v centre ruskej metropoly, ktorá trvala asi dve hodiny, pokým zasiahli policajti. Tí vytlačili dav z miesta protestu a zatkli vyše 100 osôb, uviedla agentúra Reuters. Aktivisti podľa agentúry DPA informovali o viac než 170 zadržaných.

 


     

Moskovská radnica už v pondelok varovala, že úrady zabránia akémukoľvek pokusu o demonštráciu. Reagovala tak na výzvy aktivistov na protesty po rozhodnutí súdu, že verdikt voči Navaľnému vynesie už dnes namiesto pôvodne stanoveného termínu v polovici januára.

 


     

Navaľného napokon dnes dopoludnia odsúdili na tri a pol roka podmienečne za finančný podvod. Rovnakú výšku trestu, avšak nepodmienečne, udelil súd jeho bratovi Olegovi.
     

Podľa opozičných predstaviteľov by v prípade uväznenia Navaľného, ktorý pred troma rokmi viedol masové protesty prezidentovi Vladimirovi Putinovi, hrozila nová vlna rozsiahlych demonštrácií, preto ho potrestali prostredníctvom jeho brata, čo Navaľnyj odsúdil ako "najšpinavší" verdikt.
     

Polícia v úvode dnešnej demonštrácie zadržala aj samotného Navaľného, keď sa napriek súdom nariadenému domácemu väzeniu pokúsil pridať k protestujúcim. Podľa svedkov ho odviezli v policajnej dodávke spred hotela na Tverskej ulici neďaleko Kremľa.
     

"Zadržali ma. Ale nebudú môcť zatknúť každého," napísal Navaľnyj na Twitteri. Neskôr na sociálnej sieti oznámil, že policajti ho dopravili domov a bránia mu v odchode z jeho bytu.

 


     

Navaľnyj by podľa vyjadrenia svojho právnika pre agentúru DPA mal ostať v domácom väzení, v ktorom je od februára, až do zverejnenia úplného verdiktu. Nie je jasné, aké právne dôsledky môže mať porušenie jeho podmienok pre Navaľného, ktorého už vlani pre obvinenia z korupcie odsúdili na päť rokov podmienečne.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies