Polícia rozohnala opozičné demonštrácie v Moskve a Petrohrade

NETKY.SK • 1 Jún 2011, 09:06 • 2 min
Polícia rozohnala opozičné demonštrácie v Moskve a Petrohrade

Polícia rozohnala opozičné demonštrácie v Moskve a Petrohrade

slovakia

left justify in out

img

Ruská polícia dnes v Moskve a Petrohrade zatkla viac ako 60 aktivistov na demonštráciách proti obmedzeniam slobody zhromažďovania. Oznámila to agentúra Reuters.
      Opoziční aktivisti demonštrácie organizujú vždy v posledný deň mesiaca s 31 dňami. Termín má symbolizovať článok 31 ruskej ústavy, ktorý zaručuje slobodu zhromažďovania.    
      V Petrohrade sa zišlo najmenej 300 ľudí, pričom 40 skončilo v policajnej väzbe. Demonštranti držali transparenty s nápismi "Rusko bude slobodné" a "Slobodné voľby."
      V Rusku sa na budúci rok konajú prezidentské voľby, v ktorých sa môžu stretnúť úradujúci šéf Kremľa Dmitrij Medvedev a premiér Vladimir Putin.
      "Čím viac klesajú preferencie (Putinovej) strany Jednotné Rusko, tým tvrdšie sme rozháňaní," povedala petrohradská opozičná líderka Olga Kurnosovová agentúre Reuters telefonicky z policajnej stanice. "Nemôžeme byť ticho. Nejde tu ani tak o porušovanie ústavy ako o zdravý rozum," dodala.
      Nad davom v Petrohrade sa vznášala policajná helikoptéra v zjavnej snahe zastrašiť demonštrantov.
      V Moskve počet policajtov a novinárov prevýšil niekoľko desiatok demonštrantov. Jedna postaršia žena mávala plagátom s nápisom "Vymeňte Putina za Chodorkovského," s odkazom na bývalého ropného magnáta, ktorý je vo väzení od roku 2003.
      Premiér Putin vlani v októbri šokoval aktivistov, keď polícii povolil násilné rozháňanie demonštrácií. Vyhlásil, že tí, ktorí budú demonštrovať bez povolenia, "dostanú obuškom po hlave".
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies