Polícia rozohnala demonštrantov v Ankare slzotvorným plynom

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 10:47 • 2 min
Polícia rozohnala demonštrantov v Ankare slzotvorným plynom

ANKARA - Turecká poriadková polícia použila v stredu ráno slzotvorný plyn a vodné delá na rozohnanie asi 2 000 demonštrantov v hlavnom meste Ankara, pričom 16 z nich zatkla.

slovakia

left justify in out

Demonštranti sa zhromaždili cez noc v štvrti Dikmen a pokúsili sa postaviť barikády na zablokovanie dopravy na hlavnom cestnom ťahu. Miestne televízie odvysielali zábery demonštrantov protestujúcich proti prepusteniu policajta, ktorý je obvinený zo smrteľného zranenia 26-ročného aktivistu počas nedávnych nepokojov v krajine. V pondelok premiér Recep Tayyip Erdogan ocenil políciu za ich "hrdinstvo" pri potláčaní protestov.

Protesty pôvodne vypukli pred troma týždňami v Istanbule, kde polícia tvrdo zakročila proti aktivistom snažiacim sa zabrániť likvidácii parku na námestí Taksim. Opozícia obviňuje vládu z presadzovania nedemokratických reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali už životy štyroch ľudí a vyše 7500 zranených. Spojené štáty a ďalšie západné krajiny kritizovali Erdoganov prístup ku kríze a odsúdili nadmerné použitie policajnej sily proti demonštrantom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies