Polícia rozbila skupinu, ktorá získala milióny cez nelegálny odpočet DPH

NETKY.SK • 2 November 2011, 23:22 • 2 min
Polícia rozbila skupinu, ktorá získala milióny cez nelegálny odpočet DPH

Polícia rozbila skupinu, ktorá získala milióny cez nelegálny odpočet DPH

slovakia

left justify in out

img

Polícia rozbila zločineckú skupinu, ktorá mala štát cez nadmerný odpočet DPH obrať asi o deväť miliónov eur. Ďalších 17 miliónov eur malo byť zachránených zásahom polície. Ako dnes informoval minister vnútra Daniel Lipšic, celkovo bolo v tomto prípade obvinených 17 osôb, tri osoby sú vo väzbe, pričom má ísť o bossov zločineckej skupiny. Hlavou skupiny zameranej na daňové podvody, má byť Ján Z. Medzi obvinenými figuruje aj bývalá šéfka jedného z daňových úradov.
V rámci nedeľnej (30.10.) policajnej akcie, počas ktorej boli zadržané aj spomínané tri osoby, sa zrealizovalo desať domových prehliadok a jedna prehliadka nebytových priestorov. "Boli zabezpečované dôkazy, listinné dôkazy, počítače, bol takisto zadržaný nelegálne držaný samopal," priblížil šéf rezortu. Zločinecká skupina mala fiktívne obchodovať s tovarom ako webkarty, kožené topánky a kalendáre, čo umožnilo realizovať nadmerné odpočty DPH.
Lipšic priblížil, že spomedzi 17 obvinených bolo šesť osôb obvinených zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny v súbehu s trestným činom podvodu, za čo im hrozí desať- až 15-ročné väzenie. Zvyšné osoby boli obvinené zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. V prípade spolupracujúcich osôb došlo k odloženiu vznesenia obvinenia. Podľa ministra ide najmä o tzv. biele kone. "Ako fiktívni konatelia podpisovali rôzne účtovné a iné doklady a tým umožňovali nadmerný odpočet DPH na základe obchodovania s fakticky fiktívnym tovarom," doplnil. 
Úrad boja proti organizovanej kriminalite odhalil podľa ministra pomerne veľkú spleť firiem, ktoré vzájomnými obchodmi umožňovali účtovanie nelegálnych odpočtov DPH. "Neuspokojili sme sa s nejakými naivnými bielymi koňmi, ktorí sú odstíhaní a odsúdení, ale ideme po významných predstaviteľoch, po najvyšších predstaviteľoch zločineckých skupín a nezastavíme sa len pri nižších stupňoch," zdôraznil Lipšic.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies