Polícia radí ženám, ako prežiť lúpežné prepadnutie

NETKY.SK • 15 Jún 2011, 07:18 • 2 min
Polícia radí ženám, ako prežiť lúpežné prepadnutie

Polícia radí ženám, ako prežiť lúpežné prepadnutie

slovakia

left justify in out

img

Každá žena sa môže stať obeťou lúpežného prepadnutia, polícia preto radí, ako sa správať v inkriminovaných situáciách a ako ich čo najlepšie zvládnuť. Základom je obozretnosť a nepodceňovanie nebezpečenstva.
      "Pozor na tzv. inscenované situácie. Majú spoločné to, že sa akoby náhodou dostanete do kontaktu s cudzím človekom. Vrazí do vás alebo vás osloví na ulici pod nejakou zámienkou. Nedávajte sa s nikým do reči, ani keď vás požiada o pomoc," odporúča Mária Faltániová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.
      Je potrebné uvedomiť si, že v prípade lúpežných prepadnutí nejde lupičovi obvykle o život obete, ale o peniaze. Pri pouličnej lúpeži sa podľa Faltániovej páchatelia spoliehajú na moment prekvapenia. "Niekedy stačí pevne držať kabelku, hlasno kričať alebo sa zachovať nečakaným pre páchateľa prekvapivým spôsobom. Ak sa vám však zdá situácia beznádejná, napríklad vás ohrozuje zbraňou, neriskujte," odporúča.
      Ako ďalej uviedla, obeť prepadnutia by sa nemala "hrať na hrdinu". Prenasledovanie a zneškodnenie lupiča treba prenechať profesionálom. "Keď už má korisť v rukách, je viac nebezpečný," konštatovala.
      Niekedy sa stáva, že niektoré obete lúpežných prepadnutí trpia psychickými problémami. "Aj keď ste vyviazli bez zranení, ale nepomôže vám bežné vyrozprávanie sa priateľom, príbuzným, vyhľadajte odborníka," dodala Faltániová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona