Polícia pripravila akčný plán EÚ pre boj s environmentálnou kriminalitou

NETKY.SK • 26 November 2016, 10:01 • 2 min
Polícia pripravila akčný plán EÚ pre boj s environmentálnou kriminalitou

BRATISLAVA – Slovensko v rámci predsedníctva v Rade EÚ prichádza aj s iniciatívou na prijatie európskeho akčného plánu boja s environmentálnou trestnou činnosťou.

slovakia

left justify in out

Policajní špecialisti návrh predstavili na medzinárodnej konferencii, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok a piatok (24.-25. 11.) v Bratislave. Jej organizátorom bol odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru.

 

Iniciatívu oznámil policajný prezident Tibor Gašpar. „Chcem povedať, že fakt sa cítime ako lídri v rámci tejto problematiky a prišli sme aj v rámci tejto konferencie s istou iniciatívou,“ uviedol. Gašpar prezentoval, že slovenské špecializované pracovisko pracuje na vysokej medzinárodnej úrovni, je hodnotené pozitívne v celosvetovom meradle a disponuje špičkovou technikou potrebnou pre odhaľovanie tohto druhu kriminality.

 

Hlavným cieľom akčného plánu je podľa riaditeľa odboru Mária Kerna vytvoriť podmienky, aby boj proti tomuto druhu trestnej činnosti bol dostatočne profesionálny a aby sa podarilo zjednotiť postupy kompetentných zložiek vo všetkých členských krajinách.

 

„V konečnom dôsledku je pre nás veľmi dôležité, aby medzinárodná spolupráca v tejto oblasti bola skutočne reálnou, pretože nie je žiadnym tajomstvom, že ak niekto porušuje zákony týkajúce sa životného prostredia, tie nepriaznivé následky nijako nerešpektujú hranice krajín,“ objasnil Kern.

 

Podľa šéfa odboru tiež narastá ekonomická nebezpečnosť týchto foriem kriminality. „Zisky z tejto protiprávnej činnosti sú veľmi vysoké a doteraz ich bolo veľmi ľahké dosahovať a ani tresty a nasadenie síl a prostriedkov v európskom priestore nebolo dostatočné,“ upozornil s tým, že slovenskej strane sa podarilo zjednotiť väčšinu krajín a pripraviť rámec, podľa ktorého bude môcť byť akčný plán schválený.

 

Cieľom konferencie bolo upozorniť na aktuálny nepriaznivý vývoj bezpečnostnej situácie v oblasti životného prostredia. Zúčastnili sa jej policajti, colníci, prokurátori a sudcovia zo 16 členských štátov EÚ a zástupcovia viacerých medzinárodných organizácií, ktorí taktiež identifikovali nevyhnutné opatrenia pre efektívnu činnosť orgánov presadzovania práva členských štátov EÚ v boji s environmentálnou kriminalitou.

 

Počas konferencie účastníci zdieľali skúsenosti a overené postupy pri odhaľovaní a vyšetrovaní environmentálnej trestnej činnosti. V druhej časti vytvorili tri pracovné skupiny plán konkrétnych opatrení, ktoré budú zapracované do návrhu "Európskeho akčného plánu pre boj s environmentálnou kriminalitou". Plán by ma byť schválený v rámci Rady EÚ. Mal by byť významným medzníkom v spoločnom boji európskych krajín za lepšiu ochranu životného prostredia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies