Polícia mala pri zásahu vo Vrbnici použiť neprimeranú silu, riaditeľ zboru obvinenia ostro odmieta

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 13:22 • 2 min
Polícia mala pri zásahu vo Vrbnici použiť neprimeranú silu, riaditeľ zboru obvinenia ostro odmieta

Policajný zásah v obci Vrbnica nebol nevyhnutný, polícia pri ňom použila neprimeranú silu a porušila základné ľudské práva 15 osôb.

slovakia

left justify in out

Konštatovala to dnes verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová, ktorá žiada policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby situáciu napravil. Zároveň chce, aby preveril motiváciu polície k takýmto zásahom. Podľa Dubovcovej môžu byť motivované protirómsky. Ombudsmanka naďalej trvá na videozáznamoch z takýchto zásahov.

 

"Tak ako v prípade policajného zásahu v Moldave nad Bodovou v osade Budulovská aj v tomto prípade tento zásah nebol nevyhnutný v demokratickom a právnom štáte. Polícia ho nemusela vykonať tak, ako ho vykonala, a vôbec ho nemusela vykonať za tým cieľom, ktorý ona označila, že ho sleduje," povedala Dubovcová.

 

Poukázala na prípady, kedy môže polícia použiť svoju silu. Okrem iného, ak ide o zabezpečenie a záujem národnej či verejnej bezpečnosti alebo aj o predchádzanie nepokojov či zločinnosti. "Tieto podmienky splnené neboli. Došlo k porušeniu základných práv u 15 osôb," uviedla. Polícia podľa nej použila i násilie, hoci to poprela. Dubovcová sa odvoláva na lekárske správy ľudí, ktoré násilie potvrdzujú.

 

Polícii vyčíta aj to, že pri pátraní po hľadaných osobách vtrhla do obydlia osôb len na základe domnienok, pričom to môže podľa Dubovcovej urobiť len vtedy, ak vie, že sa tam osoby nachádzajú. To sa polícia podľa ombudsmanky iba domnievala. Dubovcová opäť kritizuje aj to, že polícia neurobila videozáznam z tejto akcie, hoci to robiť má. Nepozdáva sa jej ani vyšetrovanie takýchto akcií. Dubovcovej chýba nestranný, nezávislý vyšetrovací orgán, ktorý by sporné zásahy preveril.

 

Poukázala tiež na štatistiky zásahov, na základe ktorých sa podľa nej nedá vylúčiť, že viaceré z nich boli protirómsky motivované. Za dva a štvrť roka polícia takéto zásahy nevykonala ani raz v bratislavskom regióne, pričom v prešovskom zasahovala až 259-krát. Tento rozdiel sa Dubovcovej nepozdáva. Práve v ňom vidí možnú protirómsku motiváciu policajných zásahov.

 

"Ak je taká veľká disproporcia medzi zásahmi tohto typu, ktoré boli vykonané v Prešove, tých 259, a v Bratislave nula, tak sa môžem ja aj iní ľudia domnievať, že skutočnou motiváciou týchto zásahov, ktoré sa uskutočňujú v okrese Prešov, môže byť protirómske zameranie časti policajného zboru. Takáto motivácia sa nedá vylúčiť," poznamenala Dubovcová.

 

Verejná ochrankyňa práv žiada policajného prezidenta o nápravu a vzdelávanie policajtov o dodržiavaní ľudských práv. Chce, aby polícia robila videozáznam o priebehu policajných akcií. Policajný prezident má podľa Dubovcovej tiež vyvodiť dôsledky z porušenia základných práv, ku ktorým došlo vo Vrbnici. Od Gašpara chce aj "objektívny rozbor" príčin výrazne rozdielneho počtu policajných zásahov v bratislavskom a prešovskom regióne. Pokiaľ k náprave nedôjde, ombudsmanka sa obráti na ministerstvo vnútra, prípadne až na Národnú radu SR.

 

Ministerstvo vnútra predčasné závery ombudsmanky odmieta, pretože vyšetrovanie v prípade naďalej pokračuje. Ako sa ďalej píše v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová, vyšetrovateľ vedie trestné stíhanie za trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Zatiaľ vypočuli 17 poškodených, troch svedkov ako aj policajtov.

 

"Taktiež bolo vykonaných 16 prehliadok tela za účasti znalca, boli zabezpečené lekárske správy poškodených osôb a bolo vykonané znalecké skúmanie z odboru zdravotníctva," vysvetlila. Rezort je tak toho názoru, že by mali nechať inšpekciu ministerstva pracovať bez tlaku médií alebo kohokoľvek iného a počkali si na výsledky vyšetrovania.


Na to, aby sa vyhotovovali kamerové zábery z akcií, nie je podľa Dobiášovej nutná legislatívna zmena, pretože obrazové a zvukové záznamy pri výkone služby je možné vyhotovovať. "A v mnohých prípadoch sa tak aj deje," poznamenala s tým, že používanie kamier by mala upraviť novela zákona o policajnom zbore, ktorú chcú dať v lete do legislatívneho procesu. Aj pri policajnej akcii 100 v Košickom kraji sa na niektorých miestach kamerové zábery vyhotovovali, upozornila.

 

"Vytypovali sa lokality, ktoré boli najproblémovejšie a odtiaľ zábery sú a boli aj prezentované verejnosti. Policajti však zasahovali na 49 miestach a nie je možné, aby sme mali na zásahu len 49 kameramanov," uviedla pre agentúru SITA. Ministerstvo vnútra aj Policajný zbor SR vykonali podľa jej slov všetky kroky k tomu, aby mohli v súčasnosti testovať odevné kamery, ako aj spracovanie a archiváciu údajov. "Na základe výsledkov testovacej prevádzky bude určený ďalší postup," uzavrela.


Z aprílového zásahu polície vo Vrbnici v Michalovskom okrese, pri ktorom boli podľa starostu obce zranení viacerí Rómovia, inšpekcia rezortu vnútra zatiaľ neobvinila žiadnu konkrétnu osobu. Ako ďalej agentúru SITA informoval tlačový odbor ministerstva vnútra, vyšetrovanie naďalej pokračuje. Vyšetrovateľ inšpekcie rezortu začal trestné stíhanie 9. apríla.


Počas policajného zásahu v obci Vrbnica boli podľa jej starostu Jaroslava Tokára zranení viacerí Rómovia. Obyvatelia obce tvrdia, že donucovacie prostriedky policajtov boli počas pátracej akcie neprimerane tvrdé a zasiahli ľudí, ktorí slušne žili a nedostali sa doteraz svojím správaním do rozporu so zákonom. O výsledkoch celokrajskej pátracej akcie na tlačovej besede v Michalovciach informoval riaditeľ košickej krajskej polície Juraj Leško.

 

"Ohradzujem sa voči takým slovám, že išlo o brutálny zásah polície, je to nezmysel, ktorý chce niekto použiť voči polícii. Vo Vrbnici voči osobám neboli použité žiadne donucovacie prostriedky a na mieste zásahu bol prítomný aj starosta. Som zásadne proti tomu, aby zásah polície bol zneužívaný na politický boj,“ povedal Leško.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies