Polícia preveruje trestné oznámenie pre obstarávanie na Štatistickom úrade

NETKY.SK • 13 September 2014, 10:15 • 2 min
Polícia preveruje trestné oznámenie pre obstarávanie na Štatistickom úrade

BRATISLAVA – Kriminálna polícia v druhom bratislavskom okrese preveruje trestné oznámenie pre obstarávanie informačných technológií Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Potvrdil to hovorca Krajskej prokuratúry Bratislava Oliver Janíček.

slovakia

left justify in out

"Policajtovi bolo uložené výsluchom oznamovateľa doplniť trestné oznámenie a informovať dozorujúceho prokurátora o všetkých skutkovo a právne relevantných skutočnostiach," uviedol Janíček. Dodal, že keďže ide o "čerstvú vec", zatiaľ nebolo začaté trestné stíhanie alebo vznesené obvinenie. Trestné oznámenie sa na okresné policajné riaditeľstvo dostalo z Generálnej prokuratúry, kde ho ešte 12. augusta podal advokát Andrej Vlk, v mene svojho klienta, ktorého totožnosť zatiaľ odmietol zverejniť. 
      

"Občan, v mene ktorého som podal trestné oznámenie, je presvedčený, že audit (Európskej komisie (EK) – pozn. TASR) jasne poukázal na spáchanie viacerých trestných činov a je zjavné, že osoby, ktoré riadili jednotlivé projekty odhalené auditom ako predražené alebo iným spôsobom nezákonné, priamo spôsobili a spôsobia Slovenskej republike škodu v rozsahu mnoho desiatok miliónov eur," uviedol advokát Vlk. Najvážnejší prípad, na ktorý audit EK upozornil, je podľa neho projekt Elektronických služieb ŠÚ SR a uviedol podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov.
      

"O tom, že prokuratúra preveruje trestné oznámenie voči predsedníčke Štatistického úradu SR v súvislosti s nákupom IT služieb, nemáme žiadne informácie. Projekt Elektronické služby Štatistického úradu SR bol predmetom niekoľkých kontrol z viacerých úrovní a ich výsledky nepriniesli žiadne zistenia o porušení zákona," reagoval hovorca ŠÚ SR Marián Jánošík. Doplnil, že k auditu EK sa ŠÚ SR nevie vyjadriť, pretože kontrolovaným subjektom bol riadiaci orgán operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS), teda Úrad vlády SR a Ministerstvo financií SR.
      

Pozastavenie prostriedkov EÚ pre Slovensko konštatovala správa o čerpaní eurofondov za prvý polrok tohto roka, ktorou sa ešte v auguste zaoberala vláda. Materiál okrem iného uvádza, že EK pozastavila Slovensku čerpanie eurofondov vo väčšine operačných programov. Projekt Elektronické služby ŠÚ SR v hodnote 19,4 milióna eur bez DPH vznikal od augusta 2010 do novembra 2013, pričom v prevažnej miere (18,3 milióna eur bez DPH) bol financovaný z OPIS-u. Dodávateľom je konzorcium firiem Slovak Telekom, a.s., a Microcomp Computersystém, s.r.o. Výsledkom projektu je podľa webu ŠÚ SR nový informačný systém, ktorý prináša inovatívne spôsoby získavania, spracovania a publikovania štatistických údajov a umožňuje jednoduché prepojenie s informačnými systémami verejnej správy aj s medzinárodnými inštitúciami ako Eurostat, OECD, Európska centrálna banka a ďalšie. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies