Polícia prestala hliadkovať pred ambasádou, kde sa ukrýva Assange

NETKY.SK • 12 Október 2015, 16:45 • 2 min
Polícia prestala hliadkovať pred ambasádou, kde sa ukrýva Assange

LONDÝN - Londýnska metropolitná polícia odvolala svojich príslušníkov spred budovy ekvádorského veľvyslanectva v britskej metropole, kde sa od júna 2012 ukrýva zakladateľ webovej stránky WikiLeaks Julian Assange. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Napriek zrušeniu hliadok pred ekvádorskou ambasádou polícia zdôraznila, že bude aj naďalej robiť všetko, čo je v jej silách, aby zatkla Assangea, ktorý je vo Švédsku obvinený zo znásilnenia.

 

Každodenné 24-hodinové hliadkovanie pred veľvyslanectvom bolo kontroverzné sčasti aj preto, že bolo príliš nákladné. Metropolitná polícia vyčíslila, že do apríla tohto roka jej v súvislosti s touto operáciou vznikli náklady vo výške 11,1 milióna libier (približne 15 miliónov eur).

 

Londýnska polícia vo svojom vyhlásení uvádza, Assangeovo zatknutie je stále aktuálne, pretože nereagoval na obvinenia zo znásilnenia vo Švédsku, ktoré žiada o jeho vydanie.

 

"Aj keď nijaká taktika v prípade, že Julian Assange opustí veľvyslanectvo, nie je zárukou úspechu, (polícia) využije na jeho zatknutie celý rad otvorených aj utajených taktických postupov," uvádza sa vo vyhlásení Metropolitnej polície.

 

Švédsky súd v júli potvrdil zatykač na tohto 44-ročného austrálskeho občana, ktorého chce tamojšia prokuratúra vypočuť v prípade obvinení dvoch žien, niekdajších dobrovoľníčok WikiLeaks. Assange popiera, že by ich v auguste 2010 - ako tvrdia obe ženy - sexuálne napadol.

 

V roku 2012 sa uchýlil na veľvyslanectvo Ekvádoru, ktorý mu udelil politický azyl. V prípade odchodu z ambasády by Assangea zatkli, pretože po pôvodnom zadržaní v Británii v decembri 2010 porušil podmienky prepustenia na kauciu.

Assange sa obáva, že zo Švédska by ho mohli následne vydať do Spojených štátov, aby ho súdili za jeden z najväčších únikov utajovaných informácií v dejinách USA, ktoré Assange zverejnil na svojej webovej stránke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies