Polícia prekazila Slovákom nelegálny biznis

NETKY.SK • 2 Apríl 2019, 20:24 • 2 min
Polícia prekazila Slovákom nelegálny biznis

BRATISLAVA - Slováci robili v Srbsku nábor a doma ich nelegálne zamestnávali. V druhom prípade boli dvaja Slováci a tri spoločnosti obvinení zo zločinu prevádzačstvo spáchaného formou nelegálnej práce.

slovakia

left justify in out

Dvoch Slovákov, jedného Srba a tri právnické osoby obvinila polícia z prevádzačstva. Ako zamestnanci a poverení zástupcovia personálnej agentúry mali obvinení nelegálne zamestnať minimálne 70 Srbov s úmyslom získať finančné výhody pre personálnu agentúru a pre seba. Hrozí im dvoj- až trojročné väzenie.

 

"Obvinení Peter K. (40-ročný) ako štatutárny orgán právnických osôb so sídlom v Seredi a v Budapešti a Miroslav B. (44-ročný) ako štatutárny orgán právnickej osoby so sídlom Novi Sad (Srbská republika), sa mali dopustiť nelegálneho zamestnávania," informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

 

Podľa zistení polície mali od roku 2017 využívať prácu srbských občanov, ktorým príslušné slovenské úrady neudelili prechodný ani trvalý pobyt na účel zamestnania.

 

Obvineniu čelí aj 39-ročný Lukáš Š., ktorý mal byť koordinátorom právnických osôb. Podľa slov hovorkyne mal cudzincov priamo fyzicky rozdeľovať do jednotlivých pracovných zmien vo výrobných závodoch.

 

"Vyplácanie odmeny pracovníkom za vykonanú pracovnú činnosť mali mať na starosti obvinení Peter K. s Lukášom Š., ktorí prostredníctvom nimi ovládaných spoločností získali v uvedenom období majetkový prospech vo výške najmenej 245.000 eur," doplnila Baloghová.

 

Obvinený Miroslav B. mal v Srbsku organizovať nábor záujemcov o prácu na Slovensku. Ako ozrejmila, pri ich prevoze na Slovensko bez pracovných povolení mal použiť výnimku z vízovej povinnosti.

 

Potom mal s nimi uzavrieť zmluvu o poskytnutí služby. Baloghová dodala, že výnimka cudzincov oprávňuje na vstup na Slovensko, kde môžu zotrvať maximálne 90 dní.

 

Cudzinci boli podľa polície ubytovaní v Žiari nad Hronom, v Galante a na rôznych miestach na Slovensku v blízkosti výrobných závodov, s ktorými mali právnické osoby uzavreté zmluvy o poskytovaní služieb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies