Polícia prekazila lúpež vo vile bývalého pražského viceprimátora

NETKY.SK • 9 Október 2015, 06:44 • 2 min
Polícia prekazila lúpež vo vile bývalého pražského viceprimátora

PRAHA - Česká polícia prekazila lúpež vo vile niekdajšieho námestníka pražského primátora a bývalého námestníka ministerstva obrany Rudolfa Blažeka. Balkánsky gang plánoval, že z trezoru vo vile získa osem miliónov eur v hotovosti, teda viac ako 220 miliónov korún. Kriminalisti mali v gangu svojich ľudí a tesne pred lúpežou začali zatýkať, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Lúpež naplánovali Albánec Adil Alija, Macedónec Agim Buchmayer, Kosovčan Florio Selmanaj a Srb Bekim Thaq. Denník MF DNES zistil, že sa 22 dní pred lúpežou uskutočnilo stretnutie, kde sa zišli Buchmayer, Selmanaj a Jakub Nový. Tretie meno je vymyslené. Policajti ním označujú kľúčového svedka, ktorý im s prípadom pomohol.

 

Vďaka nemu začali policajti členov balkánskeho gangu sledovať a dostali doň svojich ľudí. Kriminalisti zistili, že muži sú starostlivo pripravení. Mali informácie o vile či režime ľudí, ktorí v nej žijú. Naplánovali prepadnutie v čase, keď Blažek večer zachádza autom do garáže.

 

Lúpež mali detailne naplánovanú, a to vrátane scenára, ako Blažeka donútiť, aby im vydal kód k trezoru, v ktorom sa údajný lup podľa jedného z iniciátorov akcie nachádzal. Okrem hotovosti v eurách hovoril aj o "drahých kameňoch".

Sám Blažek uviedol, že trezor doma má, ale otázka na stámilióny vnútri ho rozosmiala. "Ak by u mňa niekto hľadal stovky miliónov, tak ich nenájde, pretože také peniaze doma nemám," povedal.

 

Gang nakoniec skončil v putách. Polícia jeho členov pochytala vo chvíli, keď už išli k Blažekovej vile. Zaujímavosťou je, že medzi obvinenými je aj rozhodca a v civilnom povolaním kriminalista Zdeněk Vaňkát. Je to muž, ktorý býva označovaný za blízkeho spolupracovníka českého futbalového bossa Romana Berbra, doplnil spravodajský server iDNES.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona