Polícia pred sídlom Kongresu zatkla vyše 400 demonštrantov

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 09:17 • 2 min
Polícia pred sídlom Kongresu zatkla vyše 400 demonštrantov

WASHINGTON - Polícia v hlavnom meste USA zatkla v pondelok vyše 400 účastníkov demonštrácie pred sídlom amerického Kongresu, ktorej usporiadateľom bolo zoskupenie Jar demokracie, zasadzujúce sa za oslobodenie politiky spod vplyvu "veľkých peňazí" a za zrušenie obmedzujúcich pravidiel registrácie voličov.

slovakia

left justify in out

Hoci bolo zhromaždenie pred washingtonským Kapitolom prevažne pokojné, polícia pristúpila k hromadnému zatýkaniu pre "nezákonnú demonštračnú aktivitu", akou je vytváranie davu a prekážanie, informovala dnes agentúra Reuters. Organizátori prisľúbili, že takáto demonštrácia sa bude konať každý deň počas jedného týždňa.

 

 

Jar demokracie na svojich internetových stránkach uviedla, že úlohou protestných zhromaždení je "požadovať od Kongresu okamžité kroky na zastavenie prerastania veľkých peňazí do politiky a zaistenie slobodných a spravodlivých volieb". Medzi podporovateľmi tejto organizácie sú herec Mark Ruffalo, akademik Noam Chomsky a desiatky známych aktivistických skupín.

 

 

Účastníci pondelkovej demonštrácie priniesli figurínu znázorňujúcu korporačného lobistu s vrecami peňazí v rukách, ako aj transparent s nápisom "Varovanie: Nasleduje mohutná občianska neposlušnosť".

 

Organizácia Jar demokracie (Democracy Spring) má podľa Reuters korene v hnutí proti nerovnosti Occupy Los Angeles a väčšina zaangažovaných skupín má bližšie k Demokratickej než k Republikánskej strane. Jej hovorca Peter Callahan však vyhlásil, že ide o zoskupenie nestraníckeho charakteru.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies