Polícia použila proti účastníkom dúhového pochodu v Istanbule slzný plyn

NETKY.SK • 25 Jún 2017, 18:38 • 2 min
Polícia použila proti účastníkom dúhového pochodu v Istanbule slzný plyn

ISTANBUL - Slzným plynom, barikádami, policajnými autobusmi pripravenými na odvoz demonštrantov a podľa niektorých informácií aj streľbou gumenými projektilmi privítala v nedeľu turecká polícia účastníkov pochodu za práva lesieb, gayov, bisexuálov a transsexuálov v Istanbule.

slovakia

left justify in out

Úrady síce plánovaný dúhový pochod na poslednú chvíľu v sobotu zakázali, organizátori však na sociálnych sieťach vyzývali ľudí, aby sa ho zúčastnili aj napriek zákazu.

Polícia nakoniec zablokovala Taksimské námestie v centre Istanbulu, kde sa mal pochod podľa zámerov usporiadateľov začať, ako aj priľahlé ulice, a do týchto miest nepúšťa nikoho, o kom sa domnieva, že sa chce zúčastniť pochodu. Ľudia sa tak zhromažďujú v menších, zhruba desať- až stočlenných skupinkách v iných častiach centra.

Rozhodnutie pochod nepovoliť odôvodnil v sobotu úrad istanbulského starostu obavami o bezpečnosť účastníkov a tiež turistov, ako aj obavami z narušenia verejného poriadku. Ako sa uvádza vo vyhlásení úradu, k zápornému rozhodnutiu prispeli aj "vážne vyhrážky", ktoré v súvislosti s pripravovaným pochodom vyslovili viaceré skupiny.

V Istanbule sa dúhové pochody konali každoročne až do roku 2014, pričom na tomto doteraz poslednom "oficiálnom" ročníku sa zúčastnilo až 100-tisíc ľudí. Pochody v rokoch 2015 ani 2016 však už úrady nepovolili a proti ich účastníkom zasiahli slzným plynom a vodnými delami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona