Polícia pomohla zachytiť najväčší kontraband vtáčích vajec v Európe

NETKY.SK • 11 Máj 2011, 07:10 • 2 min
Polícia pomohla zachytiť najväčší kontraband vtáčích vajec v Európe

Polícia pomohla zachytiť najväčší kontraband vtáčích vajec v Európe

slovakia

left justify in out

Slovenským policajtom sa v spolupráci s ich kolegami v Rakúsku, Nemecku a Francúzsku podarilo odhaliť dvojicu pašerákov, ktorí z Karibiku dovážali na Slovensko vajcia vzácnych, na celom svete chránených papagájov. Colníci v Rakúsku našli u dvoch slovenských občanov celkovo 74 vajec týchto ohrozených vtákov. Podľa polície tak ide o najväčší kontraband svojho druhu zadržaný v Európe.
      „Zaujímavé je aj to, že z týchto vajec je v súčasnosti vyliahnutých už 54 kusov papagájov a liahnu sa ďalej,“ uviedol riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Nitre Pavol Šrámek.
      Chovateľa z Nitrianskeho kraja si kriminalisti vytypovali už dávnejšie. Zaujali ich jeho príliš nápadné úspechy pri chove vzácnych papagájov. „Tie sú prísne kontrolované. Každý má svoje číslo a ochrannú známku. Tieto vtáky sa ale v zajatí rozmnožujú iba veľmi ťažko. Na základe toho, že táto osoba deklarovala veľmi veľké množstvá vyliahnutých papagájov zo svojej vlastnej chovnej stanice, tak na základe toho boli vykonané previerky, táto osoba bola rozpracovaná a podozrivá z trestnej činnosti,“ uviedol riaditeľ Odboru kriminálnej polície KR PZ v Nitre Miroslav Ďuráček. Potom, ako polícia zistila, že Marián P. a Roland P. vycestovali do Karibiku so zrejmým úmyslom nákupu vajec, rozbehla sa rozsiahla akcia v spolupráci so špecialistami, políciou a colníkmi z viacerých európskych krajín.
      Pri ich prílete z Jamajky sa 16. apríla uskutočnili na letiskách v nemeckom Düsseldorfe a Schwechate v Rakúsku policajné akcie. Na viedenskom letisku policajti odhalili v dvoch škatuliach od keksov a v kokosovom orechu 74 kusov vtáčích vajec. Tie boli ešte v ten istý deň prevezené do Zoo v Schönbrunne, kde sa vyliahlo už 54 papagájov. Presné určenie ich druhu bude možne až po niekoľkých týždňoch. Neskôr budú rozdelené do zoologických záhrad. Vajíčka nakúpili pašeráci v Karibiku za 500 eur za kus. Cena vyliahnutých papagájov na trhu sa odhaduje od 4000 do 15.000 eur.
      „Majiteľ chovnej stanice takto získané papagáje vydával za výsledok vlastného chovu na Slovensku, následne na ne získal rodný list a ďalej ich predával. Bol veľmi známy u nás, v Česku, Nemecku i Rakúsku,“ vysvetlil Ďuráček. Policajné vyšetrovanie stále prebieha. Zadržané vtáky i papagáje na chovnej stanici na Slovensku budú podrobené testom DNA. Podľa Ďuráčeka nie je vylúčené, že v prípade dostatku dôkazov polícia vzácne papagáje za tisícky eur zhabe aj tým chovateľom, ktorí si ich od Mariána P. pred časom kúpili.
      Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie vo veci trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Marián P. i Roland P. sú stíhaní na slobode. Ak sa im spáchanie skutku dokáže, hrozí im trest odňatia slobody na jeden až tri roky. „V prípade, že sa podarí dokázať, že pôsobili ako organizovaná skupina, zvýši sa trest na tri až osem rokov,“ dodal Ďuráček.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies