Polícia po dvoch dňoch od útoku našla v Garisse skrývajúcu sa študentku

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 14:21 • 2 min
Polícia po dvoch dňoch od útoku našla v Garisse skrývajúcu sa študentku

GARISSA - Dievčinu, ktorá prežila štvrtkové zabíjanie islamistov v areáli univerzity v kenskej Garisse, dnes po dvoch dňoch našli v jej úkryte. Informovali o tom kenské úrady.

slovakia

left justify in out

Cynthia Cheroitichová uviedla pre agentúru AP, že pred vyčíňaním islamistov sa schovala do skrine a zamaskovala sa šatstvom. Zo svojej skrýše nevyšla ani vtedy, keď jej priateľky poslúchli výzvu islamistov, aby sa vzdali.

 

Vyslobodili ju dnes predpoludním príslušníci polície, ktorým táto 19-ročná kresťanka spočiatku nedôverovala, pretože ich podozrievala, že sú militanti. Z úkrytu vyšla až vtedy, keď sa jej spoznala hlas jedného z jej vyučujúcich, ktorého policajti priviedli.

 

Cheroitichová podľa AP pôsobila unaveným dojmom a bola vysmädnutá, inak sa jej zdravotný stav zdal byť v poriadku.

 

Dobrá správa o Cheroitichovej prežití sa objavila v čase, keď sa Keňa ešte len spamätáva z útoku islamistov, pri ktorom zahynulo 148 ľudí a ďalších asi 80 ich bolo zranených. Ďalší ľudia zostávajú nezvestní.

 

Kenská polícia dnes pre podozrenie zo spoluúčasti na masakre zatkla päť podozrivých. Troch z nich zadržali dnes, keď sa pokúšali prejsť cez kensko-somálsku hranicu.

 

Podľa hovorcu ministerstva vnútra je táto trojica napojená na Mohameda Mohamuda, známeho aj pod menom Dulyadin Gamadhere. Gamadhere bol učiteľom v madrase Kenyan Madrassa Islamic school a vyšetrovatelia ho podozrievajú, že koordinoval útok v Garisse. Kenské úrady vypísali odmenu vo výške v prepočte 220.000 dolárov za informácie vedúce k jeho dolapeniu.

 

Zvyšných dvoch podozrivých zatkli v univerzitnom areáli v Garisse.

 

Pri štvrtkovom útoku na univerzitu v Garisse použili maskovaní útočníci z islamistických milícií aš-Šabáb okrem ručných strelných zbraní aj granáty. Spočiatku strieľali bezhlavo, neskôr prepustili viacerých moslimov a namiesto nich sa začali zameriavať na kresťanov. Celá dráma trvala zhruba 15 hodín a skončila sa smrťou páchateľov.

 

Aš-Šabáb tvrdí, že útok na univerzitu bol odplatou za prítomnosť kenských jednotiek v Somálsku a za zlé zaobchádzanie s moslimami na území Kene.

 

Dejisko útoku, mesto Garissa, leží 200 km od hraníc Kene so Somálskom, kde proti miestnym islamistom bojujú v rámci afrických mierových zborov a po boku vládnych jednotiek aj kenskí vojaci.

Štvrtková udalosť bola najväčším útokom spáchaným na objekty v Keni od roku 1998, keď al-Káida pri bombovom atentáte na veľvyslanectvo USA v Nairobi zabila vyše 200 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona