Polícia plánuje zintenzívnenie kontroly diaľničných známok na hraniciach

NETKY.SK • 15 Júl 2019, 15:55 • 2 min
Polícia plánuje zintenzívnenie kontroly diaľničných známok na hraniciach

BRATISLAVA – Vodičov počas leta čakajú intenzívnejšie kontroly diaľničných známok. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) spolu s Prezídiom Policajného zboru SR posilnia dohľad najmä na diaľničných hraničných priechodoch.

slovakia

left justify in out

NDS má podľa hovorkyne spoločnosti Michaely Michalovej na kontrolu úhrady diaľničných známok vyčlenených šesť špeciálnych vozidiel. Tie monitorujú situáciu na cestách a v spolupráci s príslušníkmi polície riešia priestupky najmä priamo na mieste, a to blokovou pokutou.

 

"Tento rok bolo zatiaľ takýchto kontrol vykonaných 259, pričom počet udelených pokút v teréne bol 834. Z toho 78 slovenským a 756 zahraničným vodičom," priblížila Michalová.

 

Zároveň poukázala na to, že počas leta na Slovensko smeruje omnoho viac motoristov zo zahraničia ako v ostatných mesiacoch.

 

"Zahraničných motoristov na povinnosť úhrady elektronickej diaľničnej známky pre používanie diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku informuje zvislé dopravné značenie osadené bezprostredne na vstupe do našej krajiny," podotkla hovorkyňa.

 

 

Povinnosť úhrady diaľničných známok okrem vozidiel v teréne monitorujú aj stacionárne kamery, ktoré zachytávajú evidenčné čísla prechádzajúcich vozidiel. Tieto zábery sa následne vyhodnocujú.

 

Porovnávajú sa so zoznamom zakúpených diaľničných známok v databáze NDS. Ak sa zistí podozrenie z porušenia povinnosti úhrady diaľničnej známky, informácie sú poskytnuté do Jednotného informačného systému v cestnej doprave. Ten je v správe Ministerstva dopravy a výstavby SR.

 

"Systém vyhodnotí, kto je prevádzkovateľom vozidla, či je dané vozidlo od platby oslobodené a spracuje podklad pre príslušný okresný úrad," doplnila Michalová. Samotné zasielanie rozkazu o uložení pokút je v kompetencii Ministerstva vnútra SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona