Polícia otvorila po rokoch starý prípad: Obnovila vyšetrovanie vraždy Róberta Remiáša

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 17:16 • 2 min
Polícia otvorila po rokoch starý prípad: Obnovila vyšetrovanie vraždy Róberta Remiáša

BRATISLAVA - Po 20 rokoch polícia obnovila vyšetrovanie vraždy Róberta Remiáša, ktorý mal byť spojkou korunného svedka zavlečenia syna exprezidenta Michala Kováča Oskara Fegyveresa. Informuje o tom portál sme.sk.

slovakia

left justify in out

Informáciu SME potvrdilo policajné prezídium aj Krajská prokuratúra v Bratislave.

 

"Z vraždy bol v minulosti obvinený Jozef Roháč, ktorý tento týždeň dostal dve doživotia v mafiánskych kauzách v Maďarsku a na Slovensku. Z objednávky vraždy bol obvinený aj exriaditeľ SIS Ivan Lexa. Prokuratúra ho však obvinenia zbavila," konštatuje sme.sk.


Jeho vražda je doteraz nebola objasnená. Zahynul 29. apríla 1996 večer po výbuchu automobilu. Pod jeho autom na kombinovaný benzínový a plynový pohon bola nastražená výbušnina. Na mieste vraždy v Bratislave na Karloveskej ceste je dnes kríž. Z prípravy vraždy bola podozrivá vtedajšia tajná služba. 

 

Remiáš pomáhal Oskarovi Fegyveresovi, ktorý bol korunným svedkom v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny. V roku 2012 sa vláda, ktorú viedla Iveta Radičová ospravedlnila rodine Michala Kováča a blízkym príbuzným Róberta Remiáša za to, že sa nevyšetrilo vážne podozrenie účasti štátnych orgánov na trestnej činnosti, pričom konaním predstaviteľov iných štátnych orgánov nebolo umožnené, aby tieto činy boli riadne vyšetrené a ich vinníci potrestaní. V parlamente sa však nikdy nenašla ústavná väčšina, ktorá by zrušila amnestie Vladimíra Mečiara ako zastupujúceho prezidenta z roku 1998. Podľa vlády Ivety Radičovej amnestie znemožnili dôsledné vyšetrenie a spravodlivé uzavretie trestných činov súvisiacich so zavlečením prezidentovho syna Michala Kováča do zahraničia. "Boli udelené v súvislosti so skutkami, pri ktorých dodnes existuje podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľali štátne orgány," zdôraznila vláda vo vyhlásení v roku 2012.

 

Vyšetrovateľ Policajného zboru vydal dňa 8. februára tohto roka uznesenie, ktorým pokračuje v prerušenom trestnom stíhaní v prípade smrti Róberta Remiáša z apríla 1996. Na vydanie tohto rozhodnutia dal písomný pokyn prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave. TASR o tom informovali hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka a hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

 

Polícia v trestnom stíhaní pokračuje, nakoľko pominuli dôvody jeho prerušenia. "Národná kriminálna agentúra sa snaží objasniť okrem iných aj trestné činy, v ktorých bolo trestné stíhanie prerušené. Nakoľko sú v trestnej veci vykonávané procesné úkony, viac informácií nie je možné poskytnúť," uviedol Slivka pre TASR.

Podľa GP SR skutok kvalifikovali ako trestný čin vraždy. V stíhaní pokračujú, nakoľko vyšli najavo nové skutočnosti, ktoré by mohli objasniť skutok a odhaliť páchateľa trestného činu. "V tejto súvislosti uvádzame, že odsúdený Mikuláš Č. nekontaktoval príslušného prokurátora so žiadosťou o výsluch. Jeho výsluch bol vykonaný ešte v roku 2002 pred prerušením trestného stíhania. Dôvodom na pokračovanie v trestnom stíhaní boli iné relevantné skutočnosti, než už spomenutá výpoveď," ozrejmila Predajňová.

 

Róbert Remiáš zomrel pri výbuchu svojho auta dňa 29. apríla 1996 v Bratislave na križovatke ulíc Botanická, Karloveská a Devínska cesta. Muž mal byť spojkou s bývalým príslušníkom SIS Oskarom Fegyveresom, ktorý mal vypovedať, že na zavlečení syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča sa podieľala tajná služba. Policajný vyšetrovateľ obvinil z vraždy Remiáša dvoch údajných vykonávateľov Jozefa Roháča a Imricha Oláha.

 

Šéf vyšetrovateľov polície Jaroslav Ivor v roku 1999 uviedol, že Remiáša sa podarilo zavraždiť až na druhý pokus. Ešte pred 31. augustom 1995, kedy bol unesený exprezidentov syn Michal Kováč ml., mal Miroslav Sýkora požiadať Jozefa Roháča, aby zabezpečil výbušninu, zhotovil nástražný výbušný systém a umiestnil ho pod vozidlo BMW Remiášovej manželky. Iniciáciu výbušného systému mal zabezpečiť Imrich Oláh spolu s dvoma mužmi. Tento systém však zlyhal. Nový nástražný výbušný systém niekedy medzi 31. augustom 1995 a 29. aprílom 1996 umiestnili pod zadnú nápravu vozidla. Remiáš umrel na šok, spôsobený v dôsledku nadmerných účinkov ohňa a vysokej teploty.

 

Pre údajný návod na Remiášovu vraždu bol od decembra 2002 stíhaný aj bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa. Ten obvinenie označil za vykonštruované. Na vražde sa mal podieľať aj bývalý boss bratislavského podsvetia Miroslav Sýkora, u ktorého si podľa obvinenia Ivan Lexa vraždu objednal. Miroslava Sýkoru zavraždili 6. februára 1997 pri bratislavskom hoteli Holiday Inn.

 

Bratislavská krajská prokuratúra zastavila trestné stíhanie Imricha Oláha a Jozefa Roháča za vraždu Róberta Remiáša dňa 18. septembra 2006. "Vyšetrovaním bolo preukázané, že títo dvaja obvinení skutok nespáchali," uviedol vtedajší generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka. V roku 2006 taktiež zastavili trestné stíhanie Ivana Lexu.

 

VAČOK: Aj v prípade vraždy Remiáša je možné zistiť a usvedčiť páchateľa

Je pochopiteľné, že čím je rekonštrukcia vraždy Róberta Remiáša a akejkoľvek inej vraždy vykonaná neskôr, teda čím je väčší odstup času, tým je dokazovanie zložitejšie a náročnejšie. Domnieva sa bývalý dlhoročný policajný vyšetrovateľ a v súčasnosti advokát Peter Vačok. Reagoval tak na dnešné mediálne informácie, že polícia pokračuje v prerušenom trestnom stíhaní v prípade smrti Remiáša.

 

"Niekedy sa aj s takýmto odstupom času podarí zabezpečiť také dôkazné prostriedky, ktoré umožnia nielen zistiť páchateľa, ale v podstate páchateľa trestného činu aj usvedčiť,“ uviedol dnes pre TASR Peter Vačok.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies