Polícia odhalila mužov, ktorí zneužívali ľudí vo finančnej tiesni

NETKY.SK • 21 September 2015, 11:45 • 2 min
Polícia odhalila mužov, ktorí zneužívali ľudí vo finančnej tiesni

BRATISLAVA - Z obzvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva obvinili policajti 29-ročného Miroslava P. z okresu Pezinok a 37-ročného Miloša Č. z okresu Žarnovica.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová, muži sa podľa doterajšieho vyšetrovania dopustili celkom štyroch závažných podvodov s úvermi a nehnuteľnosťami, pri ktorých spôsobili poškodeným škodu v celkovej výške najmenej 250 000 eur. Zameriavali sa pritom na osoby, ktoré sa nachádzali v zložitej finančnej situácii.


Prvého skutku sa podľa polície obvinený Miroslav P. dopustil v septembri 2013. "Keď rodine z okresu Malacky hrozila exekúcia pre dlh 75 000 eur, ktorý mali v jednej z bánk, zareagovali na jeden z inzerátov, ktorý sľuboval oddlženie a pomoc v zlej finančnej situácií," uviedla Kurucová. Následne podľa nej rodina kontaktovala Miroslava P., ktorý prisľúbil ihneď uhradiť ich dlh. Obvinený im v rámci dohody okrem vopred dohodnutej záložnej zmluvy dal na podpis aj kúpnu zmluvu, ktorú podpísali v domnení, že ide o listiny súvisiace so zriadením záložného práva. Poškodených tak Miroslav P. uviedol do omylu, v dôsledku čoho došlo k prevodu vlastníckeho práva na neho samotného. "Obvinený si následne na seba zobral úver v jednej zo slovenských bánk vo výške 88 900 eur. Z úveru následne uhradil pôvodný dlh rodiny vo výške 75 000 eur, pričom zvyšné peniaze, takmer 15 000 eur, si ponechal," povedala Kurucová. Poškodení boli následne nútení platiť obvinenému nájomné za prenájom domu, v ktorom bývali, s tým, že nájomné bude použité na splátky pre banku. Uvedené splátky však obvinený banke neplatil a tak banka chcela pristúpiť opäť k exekúcií. V reakcii nato obvinený podľa zistení polície poškodeným povedal, že ak o dom nechcú prísť, banke musia vyplatiť jeho úver s príslušenstvom vo výške 92 000 eur. Manželom tak vznikla škoda vo výške 71 108 eur.


Podobný spôsob podvodného konania použil obvinený Miroslav P. v spolupráci s Milošom Č. aj v ďalších troch prípadoch. Manželom z okresu Skalica takto spôsobili v októbri 2013 škodu vo výške 79 000 eur, manželom z okresu Piešťany v decembri 2014 vo výške viac ako 80 000 eur a manželom z okresu Martin v novembri 2012 vo výške viac ako 20 000 eur. Za toto konanie hrozí obvineným trest 10 až 15 rokov väzenia, stíhaní sú na slobode.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies