Polícia obvinila obžalovaného v kauze prievalu v bani z marenia spravodlivosti

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 14:03 • 2 min
Polícia obvinila obžalovaného v kauze prievalu v bani z marenia spravodlivosti

PRIEVIDZA - Zo zločinu marenia spravodlivosti obvinil policajný vyšetrovateľ 49-ročného Stanislava V. z okresu Prievidza. Ten patrí k štvorici obžalovaných v kauze prievalu v bani v Novákoch, pri ktorom v novembri 2006 zahynuli štyria baníci.

slovakia

left justify in out

"Predmetná vec síce súvisí s kauzou prievalu v Hornonitrianskych baniach Prievidza, a.s., ale ide o samostatné prípravné konanie v štádiu vyšetrovania," uviedla dnes pre TASR trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová.

 

Ako informuje webový portál pluska.sk, vedúci pracovník baní Stanislav V. mal pre vyšetrovateľov pripraviť dokumentáciu prieskumných a hydrologických vrtov v oblasti prievalu ako dôkazy pre trestné konanie. Podľa zdroja portálu obžalovaný vypracoval mapu hrúbky nadložných ílov, na ktorej mali chýbať dva dôležité vrty a ich dokumentácia. Pritom jeden z vrtov mal ukázať, že hrúbka nadložných ílov, ktoré mali zadržať vodu, bola iba dva metre.

 

"V prípade preukázania viny to môže znamenať, že manažéri bane pravdepodobne vedeli o bezprostrednom nebezpečenstve, ktoré hrozilo baníkom. To by mohlo zásadným spôsobom ovplyvniť rozhodovanie súdu o vine obžalovaných," tvrdí pluska.sk.

 

"Vzhľadom na to, že nie sme účastníkmi konania, uznesenie o vznesení obvinenia nám nebolo doručené, preto sa k jeho obsahu nemôžeme vyjadriť. Obvinený zamestnanec podal sťažnosť voči vzneseniu obvinenia a podniká ďalšie právne kroky," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková.

 

Nakoľko vyšetrovanie ešte nie je ukončené a naďalej trvá, polícia sa podľa trenčianskej krajskej policajnej hovorkyne až do jeho skončenia nebude k veci ďalej vyjadrovať. Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze spomínaného prievalu v nováckej bani sú štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza - Dalibor R., Karol D., Jozef H. a Stanislav V., ktorým v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov.

 

Obžaloba im okrem iného kladie za vinu, že napriek tomu, že niekoľko dní pred tragédiou dochádzalo k prítokom vody na predmetný úsek a dva dni pred prievalom boli na tomto mieste, nevyhodnotili tieto prívaly vody ako príznaky prievalu, nevykonali potrebné opatrenia a vec neoznámili Obvodnému banskému úradu v Prievidzi. Hlavné pojednávanie v tejto veci odročil samosudca Okresného súdu v Prievidzi ešte v januári tohto roka na neurčito.

 

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť, ale štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies