Polícia obkľúčila Thaksim, Erdogan varuje mladých

NETKY.SK • 31 Máj 2014, 17:49 • 2 min
Polícia obkľúčila Thaksim, Erdogan varuje mladých

ISTANBUL - Polícia v tureckej metropole Istanbul v sobotu znemožnila prístup na námestie Thaksim, ktoré bolo pred rokom dejiskom vypuknutia násilných protivládnych demonštrácií.

slovakia

left justify in out

Úrady sa tak snažia zabrániť plánovaných podujatiam pri príležitosti sobotňajšieho prvého výročia začiatku nepokojov. Okolie parku Gezi, ktorý je súčasťou Thaksimu, podľa médií kontroluje 25-tisíc policajtov a pripravené sú aj desiatky vodných diel a obrnených vozidiel. Zástavka metra pri námestí je navyše mimo prevádzky a uzavreté boli aj prístupové cesty k Thaksimu. Premiér Recep Erdogan, ktorého osoba sa stala terčom kritiky demonštrantov, ešte v piatok varoval mladých, aby zostali doma a nešli na námestie. Podľa jeho slov urobia bezpečnostné sily všetko pre to, aby zostalo územie čisté.

 

Protivládne protesty v Turecku sa začali 31. mája minulého roku v Istanbule. Nepokoje vyvolal policajný zásah na pokojný protest najmä mladých ľudí s cieľom zachrániť park Gezi v centre Istanbulu, ktorý mal ustúpiť veľkému projektu. Ochranársky protest sa vzápätí zmenil na hnev voči vláde Erdogana, ktorý sa za 11 rokov pri moci zmenil podľa kritikov na autoritatívneho a polarizujúceho vládcu. Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy najmenej šiestich ľudí a tisíce zranených demonštrantov a policajtov. Polícia v súvislosti s demonštráciami obvinila celkovo 255 osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies