Polícia objavila v kamióne deväť nelegálnych migrantov z Afganistanu, medzi nimi boli aj deti

NETKY.SK • 9 Január 2021, 11:59 • 2 min
Polícia objavila v kamióne deväť nelegálnych migrantov z Afganistanu, medzi nimi boli aj deti

BRATISLAVA - Na Slovensko prišli v piatok (8. januára) nelegálne deviati cudzinci z Afganistanu. Ukrývali sa v nákladnom priestore kamiónu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tomhovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Denisa Bárdyová. Priblížila že, policajti cudzineckej polície z Trnavy našli šesť štátnych príslušníkov z Afganistanu v areáli spoločnosti v Šelpiciach, v okrese Trnava. Osoby našli pri kontrole tovaru v nákladnom priestore kamiónu.

 

V kamióne boli aj deti

Štyria zo šiestich cudzincov boli maloleté osoby bez sprievodu z Afganistanu. Ďalší dvaja dospelí Afgánci boli žiadateľmi o udelenie azylu v Rumunsku.

 

Za účelom návratu podľa Dublinského nariadenia boli umiestnení v zariadení pre cudzincov v Medveďove.

 

„Cudzinci vycestovali z domovskej krajiny kvôli zlým životným podmienkam a občianskej vojne. Do kamióna nastúpili za pomoci prevádzača na parkovisku v Rumunsku. Kamión smeroval z Bulharska cez Rumunsko a Maďarsko na Slovensko,“ priblížila Bárdyová.

 

 

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru SR podrobili všetkých cudzincov vyšetreniu na ochorenie COVID-19, po získaní výsledkov testov bude zvolený ďalší postup.

 

Nelegálnych migrantov odhalili aj policajti v Banskobystrickom kraji
Podobný prípad sa stal aj v piatok (8. januára) v Banskobystrickom kraji, kde polícia prijala hlásenie na tiesňovú linku, že v obci Domaníky v okrese Krupina na ceste v smere do Zvolena začul vodič z návesu nákladného vozidla buchot.

 

Policajti po príchode zistili, že v návese sa nachádzajú traja cudzinci. „Keďže nemali žiadne doklady, prípad si prevzali policajti cudzineckej polície. Po prvotných úkonoch zistili, že cudzinci sú štátnymi príslušníkmi Afganistanu a v minulosti už požiadali o azyl v Rumunsku,“ ozrejmila hovorkyňa PPZ.

 

img

 

Dvaja maloletí cudzinci budú dočasne umiestnení v Centre pre maloletých bez sprievodu v Medzilaborciach. S plnoletým cudzincom bude začaté konanie o jeho návrate do Rumunska v zmysle Dublinského dohovoru.

 

Prípadom sa začala zaoberať aj Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii pre podozrenie z prevádzačstva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona