Polícia násilím rozohnala protest proti starostovi Moskvy

NETKY.SK • 13 August 2010, 07:36 • 2 min
Polícia násilím rozohnala protest proti starostovi Moskvy

Polícia násilím rozohnala protest proti starostovi Moskvy

slovakia

left justify in out

img

Polícia dnes násilím rozohnala protestujúcich, ktorí sa zhromaždili neďaleko úradu moskovského starostu Jurija Lužkova a vyzývali ho na odstúpenie. Policajti demonštrantov chytali a vliekli do čakajúcich autobusov.
      Polícia oznámila, že zadržala 35 osôb.
      Niekoľko desiatok opozičných predstaviteľov, aktivistov za ľudské práva a ďalších kritikov sa pokúšalo protestovať na námestí oproti Lužkovmu sídlu. Niektorí držali v rukách hárky čierneho papiera symbolizujúce odpor voči politike dlhoročného starostu, ktorý je vo funkcii už od roku 1992.
      Protestujúci takisto žiadali návrat ľudových volieb ruských regionálnych lídrov, ktoré zrušil Vladimir Putin - súčasný premiér - počas pôsobenia v prezidentskej funkcii v rokoch 2000-2008.
      Protestné zhromaždenie sa konalo 12. augusta, čo je narážka na článok 12 ruskej ústavy, ktorá zaručuje právo na miestnu samosprávu.
      Moskovčania v súkromí aj na internete kritizujú Lužkova za jeho minulotýždňovú neprítomnosť, keď bolo mesto počas neznesiteľných horúčav zahalené v jedovatom smogu, spôsobenom požiarmi rašelinísk v okolitej oblasti, a keď úrady oznámili, že počet obetí sa zdvojnásobil.
      Opoziční lídri sa však zo všetkých síl snažili pritiahnuť na demonštráciu veľké davy ľudí, ktorých polícia často násilne rozháňa.
      Demonštrant Vladimir Titov pre tlačovú agentúru Reuters uviedol, že Lužkov ukázal svoj postoj k občanom, keď sa držal bokom, "kým Moskva sa dusila dymom". Polícia Titova zatkla.
      Medzi zadržanými sa nachádzali aj opozičný líder Sergej Udaľcov, ktorého polícia zatkla v podchode neďaleko námestia, a ochranca ľudských práv Lev Ponomarjov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies