Polícia nariadila protestujúcim odísť z ulíc Fergusonu

NETKY.SK • 26 November 2014, 06:41 • 2 min
Polícia nariadila protestujúcim odísť z ulíc Fergusonu

FERGUSON - Polícia v americkom meste Ferguson nariadil v noci na dnes protestujúcim odísť z ulíc po niekoľkých hodinách prevažne pokojných demonštrácií. Tie sa konali už druhý deň po sebe po tom, ako veľká porota rozhodla, že neobžaluje belošského policajta v prípade zastrelenia černošského tínedžera z augusta.

slovakia

left justify in out

Protestujúci sa v utorok zhromaždili pred ústredím polície, aj keď ďalší obyvatelia mesta v štáte Missouri stále odstraňovali následky nepokojov z predošlej noci, počas ktorej došlo vo Fergusone k podpaľačstvu, rabovaniu a ďalším výtržnostiam. Napriek viacerým zatknutiam však bola situácia oveľa pokojnejšia.
      

Niekoľko hodín po súmraku sa menšia skupina oddelila od davu a pochodovala k polícii. Pred radnicou podpálili policajné vozidlo. Príslušníci polície oheň rýchlo zahasili a nasadili slzotvorný plyn. Krátko na to megafónmi protestujúcich vyzvali, aby opustili ulice, inak im hrozí zatknutie, informovala agentúra AP.
      

Protesty sa konali v utorok aj v ďalších mestách v USA. V neďalekom veľkomeste St. Louis demonštranti zablokovali dôležité križovatky, diaľnicu a most. Poriadková polícia zatkla niekoľko ľudí, ktorí sedeli uprostred diaľnice, a rozháňala dav paprikovým sprejom. V New Yorku pochodovali stovky ľudí druhú noc po sebe v Manhattane, kde zneli heslá ako "Žiadna spravodlivosť, žiaden pokoj" či "Uväznite policajtov-vrahov". Polícia zatkla dvoch ľudí vrátane muža, ktorý hodil nádobu s falošnou krvou, ktorá zasiahla policajného komisára Williama Brattona.

 

V Seattli stovky stredoškolákov odišli z vyučovania a niekoľko sto ľudí zablokovalo diaľnicu počas dopravnej špičky. V hlavnom meste Washingtone sa jedna skupina demonštrantov zhromaždila pred riaditeľstvom metropolitnej polície a ohlásila okupačné protesty pred rôznymi budovami v priebehu 28 hodín.
      

Stovky ľudí pochodovali aj vo Filadelfii či v Los Angeles, kde policajti pri rozháňaní asi 50-člennej skupiny v centre mesta strieľali gumovými projektilmi do zeme. V Chicagu sa po demonštráciách z predošlej noci desiatky protestujúcich usadili pred vchodom do kancelárie starostu Rahma Emanuela na radnici, kde plánovali zotrvať ďalšiu noc.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies