Polícia na Slovensku zatiaľ neeviduje prípad súvisiaci s hrou Modrá veľryba

NETKY.SK • 16 Apríl 2017, 09:47 • 2 min
Polícia na Slovensku zatiaľ neeviduje prípad súvisiaci s hrou Modrá veľryba

BRATISLAVA - Polícia na Slovensku nezaznamenala prípad samovraždy, priestupku či trestného činu, ktorý by súvisel s nebezpečnou hrou na sociálnych sieťach Modrá veľryba.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. "V pozornosti polície je však každé konanie, ktoré môže mať znaky protiprávnosti, a to aj na internete," podotkol.

 

Na hru Modrá veľryba upozornil TASR začiatkom apríla psychológ a riaditeľ internetovej poradne pre mladých ľudí IPčko.sk Marek Madro. "Na istej sociálnej sieti použijete hešteg s určitým heslom a niekto z 'kurátorov' hry vás skontaktuje s úlohou, ktorú máte zvládnuť. Týchto úloh je 50 a každú z nich musíte po splnení odfotiť, nahrať na video alebo nejako dokázať, že ste ju naozaj splnili," vysvetlil priebeh hry Madro.

 

Úlohy sú podľa jeho slov rôzne. Od písania hesiel na ruku, vyrezávania symbolov do kože, až po postavenie sa do okna vo výškovej budove. "Až nakoniec je posledná úloha, ktorou je samovražda," podotkol psychológ. Hra prebieha 50 dní a úlohu vždy mladí hráči dostanú o 4.20 h ráno. Madro tvrdí, že ak sa niekto počas hry zľakne a z hry chce odísť, stretnete sa s vyhrážaním, vydieraním a obrovským tlakom, ktorý na neho "kurátori" vyvinú.

 

Špekuluje sa, že táto hra môže stáť za zvýšeným počtom samovrážd tínedžerov v poslednom období v Rusku. Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku však pre TASR túto informáciu nepotvrdilo. "Bohužiaľ, nemôžeme to okomentovať, lebo nemáme presné informácie," uviedlo veľvyslanectvo s tým, že odporúča obrátiť sa na Generálnu prokuratúru Ruskej federácie.

 

O Modrej veľrybe sa v posledných dňoch dozvedela aj Linka detskej dôvery (LDD). "Na našej linke sme zatiaľ neevidovali kontakty s touto témou, ale sme na ňu pripravení. Naši poradcovia sú informovaní, ako s takýmto klientom a s touto témou pracovať," povedala pre TASR ešte začiatkom tohto týždňa Dana Lovašová z LDD. Ako však podotkla, vedia, že na sociálnych sieťach fungujú rôzne skupiny podporujúce patologické a nebezpečné správanie týkajúce sa samovrážd, sebapoškodzovania či rôznych nebezpečných postupov "samoliečenia".

 

Linka detskej istoty (LDI) zaregistrovala už niekoľko hovorov od detí, mladých i dospelých v súvislosti s hrou Modrá veľryba. Väčšinou to však bola reakcia na informácie v médiách. "Na Linku detskej istoty volajú deti a mladí ľudia s rôznymi témami. Riešime šikanovanie, diskrimináciu, vzťahy, problémy v škole či doma, otázky bezpečného internetu, trávenie voľného času, závislosti od sociálnych sietí, hier, alkoholu, drog, cigariet či sebapoškodzovanie," priblížila TASR koordinátorka dištančného poradenstva LDI Táňa Ivanič.

 

Dospelým radí, aby sa s deťmi rozprávali, pozorne ich počúvali a zaujímali sa o ich prežívanie a názory. Ako podotýka, problémy detí a mladých netreba podceňovať. Súhlasí s ňou aj psychologička Veronika Kohútová. "Mladí ľudia, ktorí sú súčasťou tejto hry alebo prežívajú pocity samoty, úzkosti alebo majú myšlienky na samovraždu, sa môžu obrátiť na odborníkov - psychológov, psychiatrov, ktorých nájdu vo svojom okolí. Taktiež na políciu, alebo aj na našu bezplatnú internetovú poradňu IPčko.sk, prípadne na iné nonstop linky dôvery," povedala.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona