Polícia na prípadoch korupcie pracuje: V roku 2014 bolo obvinených 83 ľudí!

NETKY.SK • 14 August 2014, 16:38 • 2 min
Polícia na prípadoch korupcie pracuje: V roku 2014 bolo obvinených 83 ľudí!

BRATISLAVA - Polícia na prípadoch korupcie pracuje. V reakcii na analýzu Transparency International Slovensko (TIS), z ktorej vyplynulo, že korupcia na Slovensku je takmer bez trestu, to dnes uviedlo Ministerstvo vnútra (MV) SR.

slovakia

left justify in out

"TIS vychádzalo len z údajov Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Polícia na prípadoch korupcie pracuje, o čom svedčia aj naše štatistiky," tvrdí ministerstvo. Podľa neho polícia v roku 2012 riešila 848 prípadov korupcie, pričom v 99 prípadoch bol podaný návrh na podanie obžaloby, obvinených bolo celkom 103 osôb. Vlani to bolo 576 prípadov, vyšetrovateľ podal návrh na podanie obžaloby v 58 prípadoch, obvinených bolo 103 ľudí.
     

Za prvý polrok 2014 polícia eviduje 734 prípadov korupcie, pričom vyšetrovateľ dal návrh na podanie obžaloby v 66 prípadoch. Obvinených bolo v tomto roku z korupcie už 83 osôb. Dokopy žiadali úplatky vo výške takmer 800.000 eur, pri trestných činoch podplácania išlo o sumu 435.000 eur. "Polícia pritom riešila aj korupciu na najvyšších miestach – medzi obvinenými je napríklad podpredseda Nitrianskeho kraja alebo aj rektor Akadémie Policajného zboru," dodalo ministerstvo.
     

Z analýzy TIS vyplýva, že až 48 percent všetkých úplatkov, ktoré sa dostali pred ŠTS, boli úplatky nižšie ako 20 eur. Úplatky vyššie ako 100 eur tvoria len približne štvrtinu z tých, o ktorých súd rozhodoval. Len päť percent zo skúmaných rozhodnutí sa týkalo závažnej korupcie v súvislosti s verejnými obstarávaniami, eurofondmi či voľbami.
     

TIS poukazuje na to, že ŠTS sa úplatok dokazuje ťažšie ako podplácanie. Z analýzy totiž vyplynulo, že 15 percent prípadov obžalovaných z prijatia úplatku končí oslobodením, kým pri podplácaní sú to štyri percentá.
     

Šéf TIS Gabriel Šípoš z toho vyvodil štyri závery. "Korupcia je takmer beztrestná, je tu slabá verejná kontrola, keďže z rozhodnutí súdov vidíme len štvrtinu (tri štvrtiny prípadov sú ukončené dohodou o vine a treste, ktoré odôvodnenie neobsahujú), štátni zamestnanci sú oslobodzovaní častejšie ako bežný občan a napokon je tu aj nerovnomernosť trestov, kedy za najvážnejšiu korupciu súdy dávajú len podmienečné tresty," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii.
     

Podľa jeho slov viac nepodmienečných trestov padlo za niekoľko eurové úplatky ako za korupciu v súvislosti s tendrami, pričom výšku uloženého trestu ovplyvňuje skôr priznanie páchateľa ako celospoločenská významnosť kauzy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies