Polícia na Novom Zélande pátra po zbraniach, ktoré boli po útokoch v mešitách už odvzdané

NETKY.SK • 26 Apríl 2019, 12:37 • 2 min
Polícia na Novom Zélande pátra po zbraniach, ktoré boli po útokoch v mešitách už odvzdané

WELLINGTON - Zbrane, ktoré majitelia priniesli v rámci celoštátnej kampane vyhlásenej po masakre v dvoch mešitách v meste Christchurch sa za zatiaľ nezistených okolností stratili. Polícia Nového Zélandu priznala počas dnešných hodín, že z jednej z policajných staníc v meste Palmerston North na Severnom ostrove bolo odcudzených 11 zbraní.

slovakia

left justify in out

Podľa miestnej rozhlasovej stanice bola najmenej jedna ukradnutá zbraň poloautomatická. Nový zákon predaj a vlastnenie takýchto zbraní zakazuje. Náčelníčka miestnej polície Sarah Stewartová nad celou situáciou vyjadrila svoje znepokojenie a dodala, že ide o "absolútne neprijateľnú" záležitosť.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

is it a traffic cop? is it a armed offenders squad personal, no, it's a graduate of police college.

Príspevok, ktorý zdieľa Clips: https://bit.ly/2SLTCvP (@newzealandpoliceclips),

 

Velenie polície v reakcii na krádež nariadilo jej okamžité vyšetrenie a kontrolu bezpečnosti zbraní na všetkých policajných staniciach na Novom Zélande. Polícia okrem iného pátra po 38-ročnom mužovi, ktorý sa v čase krádeže nachádzal na inkriminovanom mieste policajnej stanice.

 

img

 

V reakcii na útoky na dve mešity, ktoré sa odohrali 15. marca v meste Christchurch, sa na Novom Zélande zaviedli nové zákony, ktoré sprísňujú predaj a držanie strelných zbraní. Zákon je v platnosti od 11. apríla a zakazuje predaj a vlastníctvo poloautomatických zbraní armádneho typu a veľkokapacitných zásobníkov. Do zákazu sú zarátané aj brokovnice s viac než piatimi nábojmi a poloautomatické brokovnice. Zákon ďalej zaručuje amnestiu pre tých, ktorí zakázané zbrane odovzdajú do 30. septembra.

 

img

 

Zbrane môžu ich majitelia odovzdať priamo na polícii, alebo prostredníctvom internetového formuláru, v ktorom sa zaväzujú k tomu, že sú ocohtní odovzdať svoje zbrane príslušným úradom. Do dnešného dňa sa vďaka novému zákonu podarilo nazhromaždiť vyše 3000 strelných zbraní.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies