Polícia na akademickej pôde zasiahla v súlade so zákonom

NETKY.SK • 26 November 2013, 18:50 • 2 min
Polícia na akademickej pôde zasiahla v súlade so zákonom

BRATISLAVA - Polícia na akademickej pôde Univerzity Komenského v Bratislave zakročila v piatok proti účastníkom zhromaždenia Berieme si späť svoju krajinu v súlade s platnými zákonmi. Ako agentúru SITA informovala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová, policajti vstúpili na akademickú pôdu na základe povolenia, ktoré vydal rektor univerzity v súlade s ustanovením zákona o vysokých školách. Z davu v piatok predviedli na políciu 18 osôb.

slovakia

left justify in out

Aj keď je akademická pôda nedotknuteľná, povolenie na vstup možno polícii udeliť v prípadoch ohrozenia života, zdravia a majetku. Univerzita Komenského na svojej internetovej stránke zverejnila stanovisko, v ktorom sa píše, že "niektorí z účastníkov sa správali v rozpore s podmienkami, pri ktorých sa garantuje nedotknuteľnosť akademickej pôdy," a teda štatutárny zástupca univerzity v súlade so zákonom o vysokých školách povolil vstup policajných zložiek na akademickú pôdu. Univerzita na webe tvrdí, že v piatok do jej historickej budovy na Šafárikovom námestí vstúpili približne dve stovky účastníkov verejného zhromaždenia.

Piatkové zhromaždenie organizovalo hnutie Slobodní občania, ktoré vyzvalo prezidenta SR, aby odvolal vládu, generálneho prokurátora, rozpustil parlament a vymenoval dočasnú vládu z odborníkov. Zhromaždenie s názvom Berieme si späť svoju krajinu sa začalo pred Prezidentským palácom. Desiatky jeho účastníkov sa potom presunuli centrom mesta k budove Právnickej fakulty UK. Podľa zákona smie na akademickú pôdu vstúpiť občan, ktorý na nej študuje, vyučuje, báda alebo inak tvorivo pracuje na pôde vysokej školy, pripomína Kurucová. Zhromaždení podľa nej vošli do budovy univerzity v rozpore so zákonom. Niektorí z účastníkov zhromaždenia žiadali od vrátnika, aby ich vpustil aj do ďalších priestorov univerzity. Vrátnik sa pokúsil privolať pomoc, 46-ročný muž z Trenčína mu však z ruky vytrhol slúchadlo a telefón zložil. Podľa policajnej hovorkyne sa muž vrátnikovi vyhrážal, že ho spacifikuje, ak si nesadne na gauč, tak ho obesí. Polícia teda 46-ročného Juraja Ch. z Trenčína obvinila z prečinu nebezpečného vyhrážania. Hrozí mu trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky, stíhaný je na slobode.

Na univerzite tiež policajti kontrolovali totožnosť osôb, pri prehliadke policajti zaistili zapaľovač a sklenenú fľašu s obsahom neznámej tekutiny. V jej strednej časti bol prilepený papier a na ňom iniciačný mechanizmus pripomínajúci prskavku, dodáva Kurucová. Polícia preto začala trestné stíhanie vo veci zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania zo zbraňami. Z davu v piatok predviedli na políciu 18 osôb, a to aj preto, že mali pri sebe napríklad nože či iné zbrane. Všetky osoby napokon z polície prepustili. Zvolávateľ zhromaždenia pravdepodobne porušil viacero ustanovení zákona o zhromažďovacom práve, uzavrela policajná hovorkyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies