Polícia má sladké víťazstvo, rozlúštila krádež javorového sirupu

NETKY.SK • 19 December 2012, 12:04 • 2 min
Polícia má sladké víťazstvo, rozlúštila krádež javorového sirupu

Polícia má sladké víťazstvo, rozlúštila krádež javorového sirupu - Krimi Najväčšia krádež javorového sirupu v dejinách Kanady je blízko k rozuzleniu po tom, ako polícia zatkla tri osoby podozrivé z jej spáchania. Po ďalších piatich podozrivých policajti s

slovakia

left justify in out

imgNajväčšia krádež javorového sirupu v dejinách Kanady je blízko k rozuzleniu po tom, ako polícia zatkla tri osoby podozrivé z jej spáchania. Po ďalších piatich podozrivých policajti stále pátrajú.

Okrem toho sa polícii podarilo objaviť dve tretiny z odhadovaných asi troch miliónov kilogramov ukradnutého javorového sirupu, ktorý je svojím spôsobom jedným z kultúrnych symbolov Kanady.

Ku krádeži došlo v čase od augusta 2011 do júla 2012, keď páchatelia v sklade prečerpali obsah 9600 sudov naplnených javorovým sirupom, čím spôsobili škodu za 15-20 miliónov dolárov. Aby sa na škodu tak skoro neprišlo, prázdne sudy naplnili vodou. Ako spresnila polícia, zlodeji na prečerpávanie sirupu použili obyčajné záhradné hadice.

Miestom činu bol sklad v meste Saint-Louis-de-Blandford vzdialenom asi 100 kilometrov juhozápadne od Québecu. Na krádež sa prišlo pri inventúre.

Keďže médiá túto krádež pertraktovali takmer ako celonárodnú katastrofu, Québecká federácia výrobcov javorového sirupu ubezpečila kanadskú verejnosť, že sa nemusí obávať nedostatku tohto produktu na trhu. A to vzhľadom na dostatočné "strategické zásoby" štátu, ktoré tvorí 13 miliónov litrov obľúbenej pochutiny uchovávanej na troch rôznych miestach krajiny. 

Liter javorového sirupu sa predáva aj za viac ako 40 dolárov. V Kanade a Spojených štátoch je obľúbený ako poleva na vafle či palacinky, opisuje agentúra DPA.

Predpokladá sa, že francúzski osadníci sa naučili získavať a využívať javorový sirup v 17. storočí od miestnych Indiánov z kmeňa Algonkinov, ktorí im ukázali, ako odoberať miazgu, rinúcu sa na jar z narezanej kôry javorov.

Francúzski osadníci tento postup ešte vylepšili, keď do kôry javorov vsunuli žliabky, ktorými stekala sladká miazga do nádob. Ich obsah potom vo veľkých kovových kotloch zvarili na sirup, konzistenciou podobný medu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona