Polícia má pre voľby otvorených osem trestných stíhaní

NETKY.SK • 14 November 2013, 09:47 • 2 min
Polícia má pre voľby otvorených osem trestných stíhaní

BRATISLAVA - Osem trestných stíhaní vedie momentálne polícia v súvislosti s regionálnymi voľbami, z toho tri za údajnú korupciu.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ nikoho neobvinili, podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara však vznesenie obvinenia chystajú. Ako povedal pre agentúru SITA Gašpar, k narúšaniu volieb dochádzalo dvomi spôsobmi. Prvým boli priestupky, teda zväčša drobné incidenty, druhým boli trestné konania. Za posledné dni dostali policajti desiatky podnetov, trestných oznámení bolo spolu dvadsať.

Len v samotný deň prvého kola volieb 9. novembra policajti dostali celkovo 29 podaní. Zo šiestich trestných oznámení štyri preverujú a v dvoch prípadoch začali trestné stíhanie vo veci volebnej korupcie. Ide o prípady v obciach Šimonovce v okrese Rimavská Sobota a v obci Jarovnice v Sabinovskom okrese. Priestupky počas volebnej soboty neriešili. Hlásení však bolo 23. Mnohé sa nepotvrdili, ako napríklad hlásenie o opitej komisii, kupovanie hlasov za alkohol či zvážanie Rómov k voľbám. Polícia napríklad preveruje aj trestné oznámenie, podľa ktorého páchateľ pod ceduľku WC pri volebnej miestnosti napísal čísla kandidátov, ktoré majú voliči zakrúžkovať. 

V čase pred voľbami prijali policajti 24 podaní. Trestných oznámení bolo 14, stíhanie vo veci začali v šiestich prípadoch. Vyšetrovatelia sa tak zaoberajú hanlivými letákmi v poštových schránkach, postriekaniu bilbordov a plagátov a riešia tiež výtržnosť v Považskej Bystrici. Jedno stíhanie vedú pre podozrenie z volebnej korupcie v Starej Ľubovni. Polícia vyriešila v čase pred voľbami aj tri priestupky. Išlo napríklad o rozbité sklo na volebnej miestnosti v obci Detvianska Huta či rozširovanie ohováracích letákov medzi Ružomberčanmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona