Polícia lustrovala takmer 200 novinárov a ich rodiny

NETKY.SK • 4 November 2019, 07:17 • 2 min
Polícia lustrovala takmer 200 novinárov a ich rodiny

BRATISLAVA - V prípade hromadnej lustrácie je podľa nemenovaného portálu poškodených vyše 170 novinárov. Policajti mali údajne lustrovať nielen žurnalistov, ale aj ich rodiny. Získané údaje boli následne využité sledovacím komandom.

slovakia

left justify in out

Informácie o hromadnej lustrácii novinárov sa prevalili po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Informácie  nezisťovali len o ňom, ale aj ďalších kolegoch naprieč mnohými redakciami. V databázach hľadali údaje pre kauzu Filipa Rybaniča, ktorý mal nahliadnuť do účtov bývalého ministra vnútra Kaliňáka. Na vyše 30 novinárov sa vyrábali tzv. vzťahové diagramy, čo znamenalo, že medzi poškodenými sú aj ich rodinní príslušníci.

 

img


K lustráciám vypočuli mužov z NAKA, vtedajšieho šéfa odboru podpory riadenia Pavla Vorobjova aj jeho podriadeného - vedúceho oddelenia kriminálnych analýz Michala Zubčáka. Z jeho výpovede vyplýva, že to mal spraviť diskrétne, tak aby sa o tom nikto nedozvedel. Policajti z tohto odboru majú prístup do rôznych databáz. Zubčák vypovedal, že vzťahové diagramy vypracoval na pokyn Vorobjova.

 

img

 

Údaje bral z registra obyvateľstva, evidencie motorových vozidiel aj obchodného registra. Žiadosť na vytvorenie prišla údajne z Národnej jednotky finančnej polície, kde vyšetrovali Rybaniča. Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Vorobjova a Zubčáka postavil aj do konfrontácie. Druhý menovaný nedávno políciu opustil.

 

img


Vorobjov po prevalení kauzy odišiel do Nitry na envirokriminálku. Stíhaný je len za lustráciu Jána Kuciaka. V tomto prípade ešte vinníkov nenašli. Mnohých z lustrovaných novinárov neskôr sledovalo komando na pokyn Petra Tótha, u ktorého si to objednal obžalovaný Marian K.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies