Polícia kontrolovala autolekárničky, vyše tretina nespĺňala predpisy

NETKY.SK • 13 Júl 2013, 10:04 • 2 min
Polícia kontrolovala autolekárničky, vyše tretina nespĺňala predpisy

KOŠICE - Policajti v Košickom kraji za účasti Slovenského Červeného kríža (SČK) vykonali počas tohto týždňa dopravno-preventívnu akciu zameranú na kontrolu autolekárničiek, ako aj preverenie vedomosti vodičov z poskytovania prvej pomoci. Zo skontrolovaných 400 lekárničiek v autách vyhovovalo platným predpisom len 290.

slovakia

left justify in out

"Počas celého týždňa sa na akcii zúčastnilo 31 policajtov a 25 pracovníkov Slovenského Červeného kríža. Preskúšaniu vedomostí z poskytovania prvej pomoci vyhovelo len 157 vodičov," uviedol košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó. Lepšie na tom boli starší vodiči s vodičskou praxou väčšou ako 20 rokov. Vodičov, ktorí mali medzery v znalostiach z poskytovania prvej pomoci, pracovníci SČK poučili. 

Polícia upozorňuje, že ak vodiči nemajú autolekárničku alebo im niečo v nej chýba, či obsahuje materiál, ktorý je po exspiračnej lehote, môžu dostať v blokovom konaní pokutu do 60 eur. V správnom konaní to môže byť do 100 eur. 

Lekárnička patrí do povinnej výbavy vozidla podľa vyhlášky ministerstva dopravy, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevádzke na pozemných komunikáciách. Podľa Trestného zákona vodič, ktorý po dopravnej nehode, na ktorej mal účasť, neposkytne zranenej osobe potrebnú pomoc, hoci tak môže urobiť bez nebezpečenstva pre seba alebo iného, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies