Polícia je na stope veľmi významných ekonomických trestných činov

NETKY.SK • 19 Október 2011, 02:39 • 2 min
Polícia je na stope veľmi významných ekonomických trestných činov

Polícia je na stope veľmi významných ekonomických trestných činov

slovakia

left justify in out

img

Policajní vyšetrovatelia sa v súčasnosti zaoberajú niekoľkými prípadmi závažnej ekonomickej trestnej činnosti. Ich detaily však v súčasnosti vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nie je možné konkretizovať. "Nechcem hovoriť, či ide o veľké alebo malé, proste sú to veľmi významné prípady, kde nejde len o výšku spôsobenej škody," uviedol dnes šéf rezortu vnútra Daniel Lipšic (KDH) pri príležitosti otvorenia školenia na tému prania peňazí.
Kurz zameraný na finančné vyšetrovacie techniky je pripravený pre 30 policajných vyšetrovateľov zaoberajúcich sa ekonomickou trestnou činnosťou a prípadmi korupcie. Jeho organizátorom je Veľvyslanectvo USA na Slovensku. "Toto je školenie, o ktorom som ja a pán minister rozprávali viac ako rok, takže som veľmi rád, že sa to dnes podarilo uskutočniť. To, čo tu plánujeme robiť, je trénovať vyšetrovanie finančných trestných činov, ktoré sú často prepojené na organizovanú kriminalitu a medzinárodné skupiny," povedal pri tejto príležitosti veľvyslanec USA na Slovensku Theodor Sedgwick.
Program školenia pozostáva z ôsmich odborných prednášok a prednášky o Internal Revenue Service (Daňový odbor Ministerstva financií USA). "Kriminalita bielych golierov je vážny fenomén aj na Slovensku... V tomto americká strana môže byť veľmi dobrým partnerom, pretože skúsenosti, ktoré majú vyšetrovatelia z USA pri odhaľovaní finančnej trestnej činnosti, sú veľmi významné a môžu byť aj pre nás inšpiratívne," konštatoval Lipšic. Pripomenul, že slovenskej polícii sa už v tomto roku podarilo odhaliť niekoľko daňových podvodov. Ako príklad spomenul kauzu Mikuláša Varehu.
Podľa prezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka slovenská polícia má kvalifikovaných odborníkov v tejto oblasti a jej členovia vykonávali školenia pre odborníkov z okolitých štátov. "Vieme si svoju prácu urobiť tak, že sme vyzdvihovaní v rámci EÚ, ale radi sa učíme, zavádzame nové postupy a metódy ako prekvapiť našich protihráčov," povedal na margo školenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies