AKTUALIZOVANÉ Počet obetí útokov v Teheráne stúpol na 17, Rúhánímu kondoloval aj Asad

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 14:28 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Počet obetí útokov v Teheráne stúpol na 17, Rúhánímu kondoloval aj Asad

TEHERÁN - Iránska polícia posilnila dnes svoje hliadkovanie v uliciach Teheránu i na staniciach metra.

slovakia

left justify in out

 

Iránske úrady dnes oznámili, že útoky, ktoré sa odohrali v stredu na dvoch miestach Teheránu, si vyžiadali 17 obetí na životoch.

 

Informovala o tom iránska štátna tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na riaditeľa centra forenznej medicíny Ahmada Šodžaeího. Ako dodal v rozhovore pre iránsku televíziu, tri z obetí sú ženy.

 

Terčom dvoch stredajších útokov sa stali iránsky parlament a mauzóleum vodcu iránskej revolúcie ajatolláha Rúholláha Chomejního. Útoky, ku ktorým sa prihlásila skupina Islamský štát, si vyžiadali okrem obetí na životoch aj vyše 40 zranených.

 

Iránska polícia dnes oznámila, že v súvislosti s útokmi zadržiavajú úrady šesť podozrivých osôb. Podľa iránskych médií odvolávajúcich sa na vysokopostavený zdroj v bezpečnostných zložkách sú všetci páchatelia útokov občanmi Iránu.

 

Okrem toho dnes iránske ministerstvo pre tajné služby potvrdilo, že päť z mužov, ktorí podnikli útoky v Teheráne, bojovalo v radoch IS. Muži podľa ministerstva opustili Irán a išli bojovať za IS do irackého mesta Mósul, ako aj do sýrskej Rakky, faktického hlavného mesta IS.

 

V súvislosti so stredajšími útokmi v Teheráne vyslovil dnes sýrsky prezident Bašár Asad sústrasť iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu. Ako oznámila Asadova tlačová služba, sýrsky líder tak urobil v telefonickom rozhovore s Rúháním.

 

Asad počas telefonátu vyhlásil, že Sýria a Irán bojujú proti terorizmu v jednom šíku. Rúhání zasa zdôraznil, že tieto teroristické činy nezlomia rozhodnosť iránskeho ľudu a Irán bude pokračovať v poskytovaní pomoci Sýrii v jej boji proti teroristom. Iránsky prezident v tejto súvislosti vyzdvihol úspechy, ktoré sýrska armáda dosiahla v boji proti islamistickým povstalcom na svojom území.

 

V sýrskej občianskej vojne stojí Irán spolu s Ruskom na strane súčasného sýrskeho vedenia. Iránom podporované jednotky libanonského šiitského hnutia Hizballáh na bojiskách v Sýrii aktívne podporujú armádu vernú prezidentovi Asadovi.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona