Polícia hľadala účtovné doklady, našla automatickú útočnú pušku

NETKY.SK • 11 August 2015, 13:15 • 2 min
Polícia hľadala účtovné doklady, našla automatickú útočnú pušku

BRATISLAVA - Pri záťahu na päťčlennú organizovanú skupinu, ktorá sa mala zaoberať daňovou trestnou činnosťou, objavila polícia aj množstvo upravených zbraní. Boli ukryté v aute jedného z členov skupiny.

slovakia

left justify in out

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali troch členov skupiny - Dušana K. (58), Róberta G. (46) a Petra Š. (48), informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Dušan L. (32) sa nachádza v zahraničí a posledný člen skupiny Ján S. (40) je vo väzbe v Českej republike za inú trestnú činnosť.

Organizovaná skupina sa mala zaoberať od roku 2010 daňovou trestnou činnosťou. Pôsobila najmä v okolí Bratislavy, Nitry a Myjavy. Pod kontrolou mali mať viacero firiem, ktoré medzi sebou fiktívne obchodovali.

 

Slivka vysvetlil, že dochádzalo k vystavovaniu fiktívnych faktúr, dodacích listov, ale aj pokladničných a účtovných dokladov. Listiny mali deklarovať predstierané zdaniteľné obchody s anatomickými ortopedickými matracmi a obuvou.

 

"Cieľom bolo krátenie dane a uplatňovanie nárokov na vrátenie DPH, ktoré boli neoprávnené," objasnil policajný hovorca. Za päť rokov tak mali muži získať na vratkách dane z pridanej hodnoty viac ako 600.000 eur, na krátení dane viac ako 1500 eur.

 

NAKA vykonala aj osem prehliadok rôznych priestorov, pri ktorých zaistila rôzne listiny, počítače, mobilné telefóny a nosiče dát. Vo vozidle, ktoré mal užívať Dušan K., našla upravené zbrane s tlmičmi.

 

"Nachádzala sa medzi nimi aj automatická útočná puška, schopná streľby jednotlivými strelami aj dávkou, tri krátke strelné zbrane s úpravou hlavne na použitie tlmiča, štyri podomácky vyrobené tlmiče a 25 nábojov do spomínanej pušky," priblížil Slivka.

 

Všetky zbrane mali odstránené výrobné čísla. Vyšetrovateľ obvinil päť členov skupiny z daňovej trestnej činnosti, Dušana K. aj z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Stíhaný je vo väzbe. V prípade dokázania viny hrozí Jánovi S. trest odňatia slobody na štyri až 12 rokov, ostatným obvineným od sedem do 12 rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies