Polícia dnes ukončila 24-hodinovú kontrolnú akciu na železniciach

NETKY.SK • 8 September 2016, 13:35 • 2 min
Polícia dnes ukončila 24-hodinovú kontrolnú akciu na železniciach

BRATISLAVA - Polícia dnes ráno ukončila 24-hodinovú preventívno-bezpečnostnú akciu, v rámci ktorej kontrolovala železničné stanice a ich okolie. Išlo o v poradí piatu akciu železničnej polície, ktorá sa robí v spolupráci s poriadkovou políciou a využívajú sa pri nej aj služobné psy. Policajti kontrolujú napríklad voľne odloženú batožinu v priestoroch železničných staníc a nástupíšť, tiež batožinu uloženú v úschovniach, či kontrolujú a sprevádzajú vybrané vlaky.

slovakia

left justify in out

"Preventívno-bezpečnostná akcia bola zameraná na aktívnu ochranu života, zdravia a majetku cestujúcej verejnosti a osôb pôsobiacich v obvode železničných dráh," opísala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Baloghová. Bola to medzinárodná policajná akcia, ktorá sa v rámci európskej siete Railpol uskutočnila na Slovensku pod názvom Čistá stanica. Railpol je medzinárodná organizácia, ktorá združuje ozbrojené bezpečnostné zbory pôsobiace v obvode železničných dráh.

 

Pozornosť polície sa tak počas uplynulých hodín viac ako inokedy sústredila najmä na železničné priecestia, stanice a vlaky osobnej prepravy. "Slovenská polícia sa do tejto akcie zapája každoročne už od roku 2012," doplnila Baloghová. Odvtedy policajti podľa jej slov skontrolovali 867 železničných staníc, takmer 1200 vlakov, 1000 osôb a takmer 800 kusov batožiny.

 

"Za posledných 24 hodín takmer 200 policajtov aj s pomocou policajných psov skontrolovalo 295 staníc, 415 vlakov, 217 osôb, 134 kusov batožiny a päťdesiatku úschovní batožín a skriniek na batožinu," vymenovala hovorkyňa. Zadržali pri tom päť ľudí podozrivých z trestnej činnosti, vypátrali dve osoby a uložili 11 pokút pre porušenie rôznych zákonov, ktorými sa ľudia dopustili priestupku proti majetku, verejnému poriadku, porušili povinnosti účastníka cestnej premávky, prechádzali cez dráhu mimo určený priestor a podobne.

 

V záujme pomáhať chrániť životy, zdravie a majetok cestujúcich, s cieľom zvyšovať bezpečnosť železničnej dopravy chce polícia podľa Baloghovej robiť podobné akcie aj v budúcnosti. "A to nielen na medzinárodnej, ale aj celoslovenskej či krajskej úrovni," avizovala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona