Polícia bude envirokriminalite venovať väčšiu pozornosť

NETKY.SK • 25 November 2016, 16:32 • 2 min
Polícia bude envirokriminalite venovať väčšiu pozornosť

BRATISLAVA - Environmentálna kriminálna činnosť môže mať rozsiahle následky a môže spôsobiť miliónové škody, slovenská polícia bude preto klásť stále väčší dôraz na boj s týmto typom kriminality.

slovakia

left justify in out

Novinárom to dnes na tlačovej konferencii povedal Mário Kern, vedúci odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality. Ako informoval, na konferencii o environmentálnej kriminalite prišlo Slovensko s návrhom vypracovať európsky akčný plán na boj s envirokriminalitou. Cieľom je vytvoriť podmienky, aby bol boj proti environmentálnej trestnej činnosti na profesionálnej úrovni, aby sa podarilo zjednotiť postupy v rámci členských krajín EÚ a aby fungovala medzinárodná spolupráca v tejto oblasti. "Túto trestnú činnosť nie je možné odhaľovať bežnými prostriedkami," vyhlásil Kern a dodal, že ak niekto porušuje zákony, týkajúce sa životného prostredia, má to medzinárodný dosah, lebo kontaminácia ovzdušia či riek nepozná hranice.


Kern zároveň zdôraznil aj ekonomickú stránku takejto trestnej činnosti, pretože finančné zisky z environmentálnej kriminality sú často veľmi vysoké. "Tým, že doteraz nebola tejto kriminalite venovaná riadna pozornosť, bolo ľahké tieto zisky dosahovať, tresty neboli primerané a ani nasadenie síl a prostriedkov nebolo postačujúce," konštatoval. V roku 2018 by už podľa neho mali byť policajné sily na boj proti envirokriminalite nasadené aj v regiónoch Slovenska. Už teraz sú v policajnom zbore vyčlenení špecialisti, ktorí polícii v regiónoch pomáhajú posúdiť danú situáciu súvisiacu s envirokriminalitou, poskytujú jej metodickú, analytickú a technickú podporu. "V budúcnosti budú túto trestnú činnosť vyšetrovať len špecialisti doplnil prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar s tým, že takéto oddelenia by mali byť zriadené na okresnej alebo krajskej úrovni."


Najčastejšia environmentálna trestná činnosť na Slovensku sú podľa Kerna krádeže dreva, pričom polícia zaznamená asi 2000 takýchto prípadov ročne. Časté je aj pytliactvo, neoprávnené nakladanie s odpadmi či iné ohrozenie či poškodenie životného prostredia. Kern spomenul aj organizovanú trestnú činnosť, ktorá sa týka najmä výrubov lesov, nelegálneho obchodovania s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín ako aj odpadov. Doteraz najväčší trest, aký padol na Slovensku za environmentálnu trestnú činnosť, bolo šesť a pol roka za opakované pytliactvo. Kern tiež spomenul prípad požiaru nelegálnej skládky odpadov, keď kontamináciu ovzdušia zaznamenali až v Chorvátsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies