Polícia aj aktivisti sa snažia mierniť napätie po streľbe vo Fergusone

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 10:07 • 2 min
Polícia aj aktivisti sa snažia mierniť napätie po streľbe vo Fergusone

FERGUSON - Americká polícia, politickí lídri aj aktivisti sa pokúšajú upokojiť vlnu napätia po tom, ako vo štvrtok večer postrelili dvoch policajtov v meste Ferguson v štáte Missouri, informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dvoch policajtov postrelili pred policajnou stanicou počas demonštrácie, ktorá bola reakciou na odstúpenie policajného šéfa vo Fergusone Toma Jacksona. Ten svoj post opustil vzhľadom na zistenia z vyšetrovacej správy amerického rezortu vnútra o rasovej zaujatosti miestnej polície.

 

Podľa najnovších vyjadrení veliteľa polície okresu St. Louis Jona Belmara v súvislosti so štvrtkovou demonštráciou predviedli na výsluch niekoľkých ľudí po tom, ako sa špeciálny tím odborníkov zameral na jeden z domov neďaleko miesta streľby. Všetkých vypočúvaných však neskôr prepustili a nikoho nezadržali.

 

Dosiaľ neznámy útočník strieľal z ručnej zbrane. Výstrely zasiahli 41-ročného a 32-ročného policajta - prvého do ramena a druhého, ktorý mal na hlave prilbu s odhalenou časťou tváre, trafila guľka do pravého líca tesne pod okom.

Belmar tiež uviedol, že útočník strieľal z pravdepodobnej vzdialenosti 110 metrov a vzhľadom na prítomnosť zhruba 20 policajtov nemusel cielene mieriť práve na dvoch zranených príslušníkov.

 

Americký minister spravodlivosti Eric Holder streľbu vo Fergusone odsúdil a označil ju ako "zbabelý čin" a "ohavný útok".

 

Vlaňajšie zastrelenie 18-ročného Michaela Browna vo Fergusone vyvolalo v USA vlnu protestov a násilia.

 

Afroameričania a ďalší obyvatelia Fergusonu žiadali trestné stíhanie belošského policajta Darrena Wilsona za vraždu alebo zabitie. Jeho zástancovia však tvrdili, že na Browna strieľal v sebaobrane.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies