Polícia a horskí záchranári upozorňujú na dodržiavanie pravidiel pri lyžovaní

NETKY.SK • 15 Február 2023, 09:30 • 2 min
Polícia a horskí záchranári upozorňujú na dodržiavanie pravidiel pri lyžovaní

ŽILINA - Na lyžiarskych tratiach sú ľudia povinní správať sa tak, aby neohrozili život, zdravie alebo majetok. Žilinská krajská polícia na to upozornila na sociálnej sieti. Polícia a Horská záchranná služba (HZS) odporúčajú návštevníkom lyžiarskych stredísk dodržiavať pravidlá správania sa na lyžiarskych tratiach a riadiť sa pokynmi ich prevádzkovateľa.

slovakia

left justify in out

"Podľa schopností a možností by mali poskytnúť pomoc pri úraze. Oznámiť neodkladne úraz HZS alebo prevádzkovateľovi lyžiarskej trate a zotrvať na mieste úrazu do poskytnutia pomoci," uviedla polícia. Lyžiari alebo snoubordisti sú povinní prispôsobiť jazdu povahe a stavu lyžiarskej trate, svojim schopnostiam aj počtu lyžiarov na trati. "Na prepravu nemajú nárok, alebo z prepravy môžu byť dopravcom vylúčené osoby, ktoré javia známky nadmerného požitia alkoholických nápojov, omamných alebo psychotropných látok," doplnila polícia.

 

Zdôraznila, že skialpinisti by nemali preceňovať svoje schopnosti, podceňovať terén a poveternostné podmienky. "Mali by sa pohybovať len v priestore, kde je to pre nich bezpečné a použiť adekvátny výstroj," podotkla. Na zjazdovky je prísny zákaz vstupu mimo času prevádzky lyžiarskych zariadení. "Počas údržby tratí zasnežovaním a úpravy tratí ratrakom na lane hrozí nebezpečenstvo úrazu. Treba byť naozaj zodpovedný k sebe aj k druhým. Pretože, ak nezodpovedným správaním spôsobí osoba zranenie alebo smrť inej osobe počas zimných športov, budeme ju riešiť podľa platných právnych predpisov," dodala polícia.

 

V stredisku Veľká Rača Oščadnica na Kysuciach došlo v piatok (10. 2.) k zrážke lyžiarov, po ktorej zomrel osemročný chlapec. Policajti začali v súvislosti so zrážkou trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. V uplynulých dňoch zasahovali horskí záchranári i pri ďalších vážnych úrazoch na lyžiarskych tratiach. Spoločne s leteckými záchranármi preto apelujú na bezpečnosť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies